Danilović: Autoput neće pomoći sjeveru, već onome ko ga bude gradio

Predlogom zakona o autoputu, koji je Vlada usvojila 29. predviđeno je da se porez na dodatu vrijednost (PDV) plaća po stopi od nula odsto na promet prozvoda i usluga namijenjenih za gradnju autoputa koje realizuje izvođač radova ili za njegov račun
794 pregleda 0 komentar(a)
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Ažurirano: 25.11.2014. 16:23h

Izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare je preskupa i u tom projektu ima mnogo sumnjivih stvari, smatraju poslanici opozicionih partija, dok iz vladajuće koalicije uvjeravaju u njegovu ekonomsku isplativost i višestruke koristi.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, rekao je da se u parlamentu raspravlja o najskupljem projektu ikad.

„Predlog zakona je interesantan o načinu kako govori o fiskalnom uticaju, jer upoznali smo se sa odokativnim ciframa. Nema fiskalnog uticaja i nigdje javno nije objavljeno koliko će nas koštati poresko i carinsko oslobađanje i svi poreski podsticaji. To nije 800 i nešto miliona EUR, već mnogo više, a mi o tome pojma nemamo“, rekao je Damjanović.

On je naveo da u SNP-u smatraju da autoput treba Crnoj Gori, ali sporan je način na koji je predložen projekat, kao i cijena koja ne štiti crnogorsku ekonomiju, pri čemu će koštati mnogo više nego što je predviđeno.

„Ovdje nikad nije razgovarano koji su to prioriteti, šta je sa gasovodom i energetskim projektima? Prije bi se isplatilo da se uložilo u neki energetski projekat, a autoput može za nekih 20 ili 30 godina, može li sjever da izdrži to“, pitao je Damjanović.

On je rekao da je cijena kilometra oko 20 miliona EUR veoma visoka, a da bi kilometar Jadransko-jonske ceste nekoliko puta jeftinija po kilometru, što je nešto što može da opredijeli tu partiju hoće li dati podršku ili ne takvom projektu. Takođe, rekonstrukcija pruge Beograd - Bar, odnosno kilometar pruge više od 20 puta jeftinija nego kilometar autoputa.

„Neće ovo završtiti ova Vlada, ona može samo da počne. Vlade Albanije i Kosova pale su na autoputu, a bojim se da nama ne ostane ova Vlada, a da ne dobijemo autoput“, naveo je Damjanović i dodao da poslanici nijesu ni dobili ekonomsko-socijalnu studiju.

Prema njegovim riječima, parlament, ako ne procijeni dobro, može uvesti Crnu Goru u sudbinu koja je veoma neizvjesna.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović ocijenio je da će autoput, koji je najznačajniji razvojni projekat, unaprijediti ekonomski razvoj Crne Gore i doprinijeće regionalnoj povezanosti države.

Ivan Brajović

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Krajem oktobra je crnogorska Vlada potpisala sa kineskom Exim bankom ugovor o kreditu od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, koji je u septembru odobren. To je 85 odsto neophodnog iznosa, a preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Brajović je rekao da je prioritetna dionica od Smokovca do Mateševa najskuplja i najizazovnija, s obzirom na to da su od 41 kilometra, koliko iznosi dužina dionice, 24 kilometra objekti, odnosno tuneli i mostovi.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić, ocijenio je da će se realizacijom tog kapitalnog projekta značajno djelovati na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), javnih prihoda, povećati nivo zaposlenosti i doprinijeti fiskalnoj konsolidaciji javnih finansija.

Jelić

„Direktne koristi projekta se odnose na uštedu troškova, ekološke uštede, smanjenje saobraćajnih udesa, povećanje pristupačnosti lokalnih samouprava, značajne demografske promjene, povećanje konkurenosti preduzeća i bolja valorizacija potencijala iz šumarstva i vodoprivrede, kao i poboljšanje poslovanja Luke Bar i Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (KTGT) i direktno angažovanje domaće radne snage 30 odsto“, precizirao je Jelić.

Predlogom zakona, kako je podsjetio, predviđeno je da se porez plaća po stopi od nula odsto, a imajući u vidu karakter poreza na dodatu vrijednost (PDV) da se on prevaljuje na teret krajnjeg potrošača.

“Smatram da se ovdje ne radi o oslobađanju, jer bi država sama sebi plaćanja PDV i morala bi da se zaduži dodatnih 19 odsto”, rekao je Jelić.

On je, govoreći o klauzuli o odricanju od imuniteta, objasnio da se država, shodno principima međunarodnog prava, odriče imuniteta da ako dođe do arbitražnog spora bude strana u postupku.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, podsjetio je da odluku o većoj finansijskoj vrijednosti u Skupštini nijesu do sada donosili.

"Nema velikih projekta bez rizika i nema istorijskih projekata bez rizika. To su projekti koji ostaju, uvijek su skuplji nego u početku gradnje i puni su neizvjesnosti. Ali što je sigurno, svi su promijenili izglede i biće jedne zemlje", ocijenio je Krivokapić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Goran Danilović, ocijenio je da autoput neće pomoći sjeveru, već onome ko ga bude gradio i ugrađivao se u novac poreskih obveznika.

Danilović

"Radimo dio autoputa da bi živio Bemax, Genex i Prva banka, da zatvorimo drugi put i otvorimo branu Andrijevo i ostavimo dug još nerođenoj djeci", kazao je Danilović.

On je rekao da je u ovom projektu mnogo sumnjivih stvari, jer da se radi o istorijskoj stvari danas bi u Beogradu zasjedala Skupština Srbije i pozdravila raspravu o autoputu koji je značajan i za Srbiju.

"Ovdje se, međutim, radi o autoputu Podgorica – Kolašin, da počne gradnja velikog Andrijeva čim prije, zatvori magistralni pravac kroz Platije i natjeraju svi da godinama plaćaju usluge autoputa", naveo je Danilović.

Prema njegovim riječima, Predlog zakona o autoputu dogovoren je sa investitorom i dominantno građen na »može se« i »može biti«.

"Ovo je preskupo, jedno je autoput, a drugo ovakav zakon. Nijeste ispoštovali stavove onih iz Evrope koji kažu Ne. Imate vi istorijsku namjeru, ali je neko vrlo praktičan iz drugog ili trećeg ešalona", kazao je Danilović.

On je dodao da je malo drugačije zamišljao ovaj "značajan trenutak" u parlamentu.

"Nije ovo istorijski trenutak, da jeste ne bi ga propustio premijer", konstatovao je Danilović.

Damir Šehović iz Socijaldemokratske partije (SDP) smatra da ništa u Crnoj Gori nakon što se izgradi ovaj put neće biti isto.

Šehović

Prema njegovim riječima, postoji ekonomska isplativost projekta jer su sve studije rađene na tu temu pokazale i dokazale ekonomsku isplativost.

On je saopštio da je posljednja studija rađena za potrebe Exim banke pokazala da je 350 miliona eura ukupna korist za Crnu Goru, odnosno za toliko je veća korist od troškova koje će Crna Gora imati od izgradnje autoputa.

Šehović smatra da će Crna Gora moći da isplati kredit Exim banci jer je godišnja rata 25 miliona, što je tri puta manje od onoga što je država uspjela da uštedi na planu suzbijanja sive ekonomije i naplate poreskog duga.

Poslanik Pozitivne, Goran Tuponja smatra da je Crnoj Gori hitno potrebna moderna saobraćajnica koja povezuje jug i sjever države i na nju se ne smije dugo čekati.

„Na koji način mislite da sa 25 miliona godišnje vratite ovaj kredit za 20 godina? To je 500 miliona, time nije vraćen ovaj kredit“, rekao je Tuponja.

Tuponja

Bilo bi dobro da je, kako je naveo, Crna Gora ekonomski snažna zemlja da sebi može priuštiti autoput, a ne naprotiv zemlja koja ima veliki javni dug i mora voditi računa o zaduženju da ne bi ušla u dužničko ropstvo.

„Problemi će nastati ako troškovi održavanja puta budu veći od prihoda, smatra Tuponja.

Prema njegovim riječima, brze ceste su alternativno rješenje koje nije trebalo lako odbaciti, imajući u vidu ekonomsku moć države, vrijeme, ali i cijenu njene gradnje.

„U ovom poslu vijeka ne govorimo o cjelokupnoj dionici Bar-Boljare, već samo o četvrtini autoputa. Niko ni u snu ne pomišlja da kaže šta je sa ostale tri četvrtine autoputa, hoće li se i kad graditi i sa kojim novcem? Sada ulazimo u zonu prezaduženih zemalja“, naveo je Tuponja.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, saopštio je da je izgradnja autoputa jedan od najvećih prioriteta za tu stranku i naveo činjenicu da je Crna Gora jedina država u regionu i Evropi nema nijedan kilometar autoputa.

Andrija Popović

„Crna Gora ne smije ostati država sa sve gorim ruiniranim putevima koje odnose ljudske živote. Preko hiljadu ljudi je izgubilo živote u kanjonu Morače“, kazao je Popović.

On je podsjetio da su kritičari govorili negativno i o gradnji tunela Sozina, a potvrdila se isplativost te investicije.

„LP duboko žali što početak izgradnje autoputa nije bio 2009. godine, jer bi Crna Gora danas izgledala potpuno drugačije“, rekao je Popović.

Poslanici će sjutra nastaviti raspravu o Predlogu zakona o autoputu Bar - Boljare, nakon premijerskog sata.

Bonus video: