Baćović: Podržavamo javno iskazivanje stavova studenata, ali na institucionalizovan način

" U svom radu, student povjerenik, Studentsko vijeće i studentske organizacije, baš kao i ostali zaposleni, treba da se pridržavaju osnovnih principa kućnog reda", istakla je Baćović
241 pregleda 0 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Ekonomski fakultet
Ekonomski fakultet, Foto: Ekonomski fakultet
Ažurirano: 25.11.2014. 19:44h

Maja Baćović v.d. dekana Ekonomskog fakulteta kazala je da su studenti uvijek imali i imaće podršku fakulteta za realizaciju svih aktivnosti koje su definisane osnivačkim aktima organizacija koje predstavljaju.

"U cilju dobre i profesionalne saradnje, sve aktivnosti Studentskog vijeća i studentskih organizacija realizuju se u saradnji sa upravom Fakulteta, koja bezrezervno podržava sve njihove dobre ideje. U svom radu, student povjerenik, Studentsko vijeće i studentske organizacije, baš kao i ostali zaposleni, treba da se pridržavaju osnovnih principa kućnog reda. Podržavamo svako javno iskazivanje stavova studenata, ali na institucionalizovan način, uz prethodnu najavu, a ne u formi samovoljnog organizovanja javnih skupova, na teme koje nisu ni u kakvoj direktnoj vezi sa bilo čim što spada u domen rada Ekonomskog fakulteta", istakla je Baćović.

Studenti Ekonomskog fakulteta: Gdje je završio milion eura od školarina?

Studenti Ekonomskog fakulteta zatražili su od državnih organa da istraže gdje je završio milion eura od školarina koje su plaćali toj ustanovi, a koji je, kako tvrde, Univerzitet Crne Gore nezakonito prisvojio.

Studenti EF su danas na sat vremena prekinuli nastavu kako bi predstavili svoje zahtjeve, iako im je vršilac dužnosti dekana Maja Baćović to zabranila. Oni su se pozvali na član 18 Statuta UCG, koji dopušta mirna okupljanja studenata, koja ne ugrožavaju javni red i mir.

”Zahtijevamo smanjenje školarine za 25 odsto za sve samofinansirajuće studente. Zahtijevamo hitan prekid v.d.stanja na EF, jer urušava ugled najstarije visokoškolske ustanove u Crnoj Gori. Tražimo kontinuirano poboljšanje uslova studiranja u pogledu savremene literature, tehničke opremljenosti, unapređenja mobilnosti u funkciji daljeg jačanja konkurentnosti fakulteta”, poručio je predstavnik studenata Dražen Gazivoda.

Prema njegovim riječima, studenti u potpunosti podržavaju stavove i zaključke Vijeća Ekonomskog fakulteta.

Gazivoda ističe da je EF ustanova u kojoj se dobija ubjedljivo najbolje obrazovanje iz oblasti ekonomije, ali i diploma koja se najvise cijeni: ”Što posebno smeta našoj konkurenciji - privatnim fakultetima. O tome svjedoče vise od 7.000 diplomiranih ekonomista, preko 500 magistara, vise od 50 doktora ekonomskih nauka koji su imali čast da u proteklih pola vijeka borave na ovom fakultetu”.

Studenti su, poručuje Gazivoda, odlučni da zajedno sa svojim profesorima odbrane dignitet i dostojanstvo EF, ali i da se izbore za uslove studiranja koje će podići kvalitet cjelokupnog sistema visokog obrazovanja.

“Mi, ponosni studenti ovog fakulteta, znamo da se to ne moze postići sputavanjem najboljeg - Ekonomskog fakulteta, opstrukcijom kod izbora u zvanje akademskog osoblja, bespotrebnim treniranjem strogoće, da ne kazemo iživljavanjem nad saradnicima, pokušajem disciplinovanja i jednih i drugih, ponižavanjem dekana na svim fakultetima, arogantnim ponašanjem rukovodstva Univerziteta, za koje nijesmo sigurni da li rade u korist našeg državnog, ili tuđih, privatnih fakulteta”, navodi Gazivod.

Bonus video: