LP će tražiti promjenu naziva ulica Karađorđeva, Miloša Obilića...

Ta partija predlaže da se neke od ulica i trgova u Glavnom gradu nazovu po Krstu Zrnovom Popoviću, Vladiki Antoniju Abramoviću
123 pregleda 117 komentar(a)
Podgorica, panorama, Foto: Shutterstock
Podgorica, panorama, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.11.2014. 13:37h

Liberalna partija će Skupštini Glavnog grada uputiti inicijativu za promjenu imena nekih ulica u gradu za koje, kako navode, smatraju da im nije mjesto u Podgorici, niti u drugim crnogorskim gradovima.

"Inicijativa za promjenu imena ulica se prvenstveno odnosi na ulice koje nose imena Karađorđa, cara Lazara, Miloša Obilića, Kosovskih junaka, sve u svemu mitskih ličnosti koje nemaju nikakvog utemeljenja u istoriji Glavnog grada ili države Crne Gore. Naprotiv, više služe kao podsjetnik na vrijeme koje svi želimo izbrisati iz sjećanja, na period devedesetih kad se pokušavao crnogorcima nametnuti osjećaj da nijesu crnogorci i da trebaju biti ono što nikada nijesu bili. Vrijeme hegemonističkih pretenzija susjednih zemalja je prošlo, ali je za sobom ostavilo traga u našoj kulturi i istoriji", navodi se u saopštenju LP.

Ta partija predlaže da se neke od ulica i trgova u Glavnom gradu nazovu po Krstu Zrnovom Popoviću, Vladiki Antoniju Abramoviću.

"Zar nijesu strašni učesnici Rovačke Republike zaslužili da imaju barem ulicu u naše gradu. Kako je moguće da, u čast viteštva svih učesnika božićnog ustanka nemamo trg koji će nositi naziv Trg Božićnog ustanka. Da ne govorimo o tome da nema niti jednog spomen obilježja koje bi bilo inspirisano jednim od najčestitijih ustanaka koje je neki narod podigao ne želeći da se pomiri sa okupacijom svoje kraljevine. Na kraju, Glavni grad mora imati Trg nezavisnosti i Ulicu 21. maja", navodi se u saopštenju koje potpisuje Jovan Rabrenović.

Račić: U pitanju je kuhinja liberalno-esdepeovskih ubjeđenja

Predsjednik "Kluba Crne Gore i Srbije" iz Podgorice, Veljko Račić ocijenio je u reakciji da inicijativa liberala ima cilj da kreira "našu stvarnost i ambijent u kom živimo", iznoseći na račun Rabrenovića niz uvredljivih kvalifikacija koje nijesu za objavljivanje.

"Pretpostavljamo da su to iste kuhinje liberalno-esdepeovskih ubjeđenja koji imaju krajnje neprijateljski stav prema svemu što pripada srpskom nacionalnom i kulturnom biću, čini se, pravi junoše i nasljednici Štedimlije i Drljevića", naveo je Račić, dodajući da ova incijativa ipak nije iznenađenje.

Sreća je, kaže Račić, da ovakve izjave predstavljaju izraz onih političkih činilaca koji u javnosti imaju "minornu, gotovo beznačajnu podršku".

Bonus video: