Formirati Agenciju za bezbjednost saobraćaja i uvesti obavezan predmet u školama

lfa centar je izradio Deklaraciju o bezbjednosti u saobraćaju i u narednom periodu će je ponuditi na potpisivanje svim građanima a u prvom redu nosiocima visokih državnih funkcija
53 pregleda 9 komentar(a)
saobraćajna nesreća na Zlatici, Maša Tomović, Mensur Nuhodžić, Foto: Vijesti online
saobraćajna nesreća na Zlatici, Maša Tomović, Mensur Nuhodžić, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 25.11.2014. 12:22h

U NVO Alfa centar iz Nikšića smatraju da bi uvođenje predmeta "Bezbjednosti u saobraćaju"u nastavni plan i program završnih razreda osnovnih i srednjih škola, doprinijelo da se u Crnoj Gori za deset godina formira kritična masa informisanih i edukovanih građana koji će znati i umjeti da poštujući svoj, poštuju i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

"Živimo u uvjerenju da se saobraćajne nesreće događaju isključivo drugima. Pitanje saobraćajne bezbjednosti je tema koja veoma kratkotrajno i nepodnošljivo tiho okuplja našu pažnju samo onoliko koliko traje novinska vijest o tragičnoj nesreći i žrtvama. ezbjednost u saobraćaju i saobraćajna kultura je visoko pozicionirana tema u svim uređenim zemljama svijeta", navodi se u saopštenju Alfa centra.

U toj organizaciji smatraju da u državi ne postoji jasna i izražena politička volja za konačno sistemsko uređenje oblasti bezbjednosti u saobraćaju.

Osim uvođenja predmeta "Bezbjednosti u saobraćaju" u nastavni plan i program završnih razreda i osnovnih i srednjih škola, u Alfa centru neophodnim smatraju i određivanje postojeće ili formiranje nove centralizovane institucije - Agencije za bezbjednost saobraćaja, što bi, kako smatraju, unaprijedilo stanje u ovoj oblasti.

"Agencija bi se bavila analizom problema,okruženja i mogućnostima prevencije, pripremom strategija i nacionalnih planova, raspodjelom finansijskih i ljudskih resursa, realizacijom konkretnih akcija i kampanja i svim pitanjima od značaja za bezbjednost u saobraćaju. Ona bi okupila i koordinirala predstavnike vlasti, saobraćajne policije, privrede, stručnjake, medije, NVO, ostale interesne grupe (osiguravajuća društva, auto škole, udruženje vozača i sl.) i mobilisala sve građane u cilju povećanja nivoa saobraćajne kulture na svim nivoima. Agencija bi imala zadatak da svoju misiju prenosi i širi na nivoe lokalnih samouprava i aktivno ih angažuje u cilju prevencije saobraćajnih nesreća u svojim zajednicama", navode iz Alfa centra, dodajući da bi na taj način bila uspostavljena "dobra koordinacija, definisale nadležnosti i odgovornosti i stvorili preduslovi za izgradnju i jačanje funkcionalnog sistema u kojem bi svi faktori imali svoj zadatak i ulogu".

Alfa centar je izradio Deklaraciju o bezbjednosti u saobraćaju i u narednom periodu će je ponuditi na potpisivanje svim građanima a u prvom redu nosiocima visokih državnih funkcija.

Bonus video: