Herceg Novi: Raščišćen i markiran put do Tajnog brda

Tajno brdo nudi atraktivan spoj istorije i prirode, pa je za očekivati da će vremenom ovo mjesto biti sve posjećenije, pogotovo što se sa vrha pruža jedan od najboljih pogleda na ulaz u Boku Kotorsku
217 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2014. 13:14h

Članovi Sekcije za markacije i vodičku službu Planinarskog kluba "Subra" završili su posao na markiranju prilaza od starog puta Meljine – Kameno do Tajnog brda

Tajno brdo (490 m), uzvišenja je koje dominira nad selom Kameno i hercegnovskim zaleđem i koje je proteklih vijek i po predstavljalo značajni utvrđeni vojni položaj.

Načelnik Sekcije za markacije i vodičku službu Planinarskog kluba "Subra" Željko Starčević, kazao je da će sada Tajno brdo biti dostupno planinarima i izletnicima.

U utvrdi se nalaze ostaci bistjerne, vojnih položaja, zaklona i zgrada, a sve to iz različitih vremenskih razdoblja.

Nakon 1869. odnosno Krivošijskog ustanka, austrougarska vojska zaposjela je ovu isturenu kotu, a vojna upotreba se od tada protegla sve do 1999. godine, kada je mjesto koristila vojska SRJ u toku NATO bombardovanja.

"Značajno je napomenuti da Tajno brdo ima i daleko stariju vojnu ulogu, a najpoznatiji događaj je Kotobiljska bitka, kada su 30. septembra 1687. godine domaći ustanici i Crnogorci iz zasjede sa Tajnog brda i okolnih vrhova napali i teško porazili tursku vojsku i na taj način napravili prekretnicu u borbi za oslobođenje Herceg Novog“, navodi Starčević.

Petar Petrović Njegoš svojevremeno je obišao to mjesto i opjevao ga u "Gorskom vijencu".

Tajno brdo nudi atraktivan spoj istorije i prirode, pa je za očekivati da će vremenom ovo mjesto biti sve posjećenije, pogotovo što se sa vrha pruža jedan od najboljih pogleda na ulaz u Boku Kotorsku.

Markiranje staze do vrha i postavljanje natpisa jedna je od više etapa u radovima koji imaju za cilj da Tajno brdo postane lokalna turistička atrakcija. Prve koraka napravila je još prošle godine MZ Kameno-Žlijebi, čijim zalaganjem je raščišćen od vegetacije austrougarski pristupni pješački put.

Galerija

Bonus video: