Predstavnici Ekonomskog fakulteta se povukli iz organa i radnih tijela UCG

Rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić je saopštila da je zbunjujuće "u najmanju ruku, da oni koji krše zakon ne žele ni ponuđeni dijalog, već postavljaju ultimatume"
118 pregleda 18 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.11.2014. 18:14h

Vijeće Ekonomskog fakulteta donijelo je odluku o privremenom povlačenju predstavnika Ekonomskog fakulteta u organima i radnim tijelima UCG, do izbora dekana Ekonomskog fakutleta.

Kako se navodi u zaključcima ovjavljenim nakon sjednice, Vijeće Ekonomskog fakulteta će razmotriti prihvatanje inicijative rektorke za razgovor o aktuelnim problemima, nakon što dobije odgovore na zaključke Vijeća.

Vijeće Ekonomskog fakulteta je sa jednim uzdržanim glasom zahtijeva i "stavljanje van snage svih nezakonito donijetih akata i odluka od strane Upravnog odbora i drugih organa UCG".

Traže da se utvrdi odgovornost uprave Univerziteta Crne Gore zbog nepoštovanja Statuta UCG i pokušaja destabilizacije i izazivanja krize na Ekonomskom fakultetu, a time i na Univerzitetu Crne Gore.

Zahtijevaju i hitno donošenje odluke o pokretanju procedure o izboru dekana na Ekonomskom fakultetu, najkasnije do petka 28. novembra, jer se u postojećim uslovima "VD stanja" ne mogu riješiti nastali problemi.

"Da se odmah, u skladu sa Statutom UCG (član 24, stav 2) izabere prorektor iz oblasti društvenih nauka. Hitno pokretanje postupka za izmjenu Statuta UCG, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Da se izvrši deakumulacija funkcija na UCG (npr. Predsjednik UO UCG, pored te funkcije, u poslednje dvije godine obavlja i dužnost člana Senata, člana Savjeta za visoko obrazovanje i, donedavno, dužnost dekana)", navodi se u saopštenju.

Vijeće takođe osuđuje plasiranje dezinformacija u javnosti i pokušaj diskreditovanja jednog broja profesora, "što u kontinuitetu, suprotno zakonu, čine predstavnici uprave UCG".

Rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić saopštila je da je zbunjujuće "u najmanju ruku, da oni koji krše zakon ne žele ni ponuđeni dijalog, već postavljaju ultimatume".

"Ohrabruje, ipak, činjenica da se Vijeće Ekonomskog fakulteta, na čelu sa v.d. dekana prof. Majom Baćović, vratilo institucionalnim okvirima", zaključila je Vojvodić.

Vojvodić pozvala na razgovor

Rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG), Radmila Vojvodić, pozvala je predstavnike Ekonomskog fakulteta da u otvorenoj i konstruktivnoj raspravi razmotre sporna pitanja.

Vojvodić je u dopisu upućenom vršiocu dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta Maji Baćović, kazala da je shodno univerzitetskim principima koje zastupa, kao i zaključku donesenom na posebnoj sjednici Senata održanoj 21. novembra, raspoložena za dijalog o svim pitanjima koja se čine spornim.

"Afirmišući razgovor i rješavanje problema u otvorenoj i konstruktivnoj raspravi u okviru univerzitetskih organa, predlažem Vam da na današnjem Vijeću odlučite o predstavnicima Ekonomskog fakulteta, te da osim Rektora i prorektora, razmotrite mogućnost prisustva i članova Senata, predstavnika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, predstavnika studenata, odnosno Sindikata", navodi se u dopisu.

Vojvodić je kazala da očekuje prijedlog i usaglašavanje termina.

Upravni odbor UCG razriješio je dužnosti dekana Ekononmskog fakulteta Milivoja Radovića zbog, kako su objasnili, prekoračenja ovlaštenja i prekomjernog broj upisanih studenata na toj univerzitetskoj jedinici.

Nakon toga profesori i sudenti sa te univerzitetske jedinice održali su nekoliko javnih časova i podržali smijenjenog dekana, a svi članovi uprave Ekonomskog fakulteta podnijeli su ostavke, zbog neslaganja sa odlukom UCG.

Kolektiv Ekonomskog fakulteta zatražio je i hitnu smjenu rukovodstva Univerziteta i promjenu Statuta u cilju obezbjeđivanja veće samostalnosti fakulteta u okviru te institucije.

Radović je poručio da je sve što je radio u prethodnom periodu Ekonomskog fakulteta i njegovih studenata.

Bonus video: