OCJENA OMBUDSMANA

"Stiče se utisak da se obrazovne ustanove trude da izbjegnu odgovornost na uštrb prava djeteta"

Jedna od preporuka Zaštitnika je upravo jačanje psihološko-pedagoških službi , koje u problemima kako vršnjačkog nasilja tako i u problemima komunikacije između prosvjetnih radnika i učenika, trebaju imati ključnu ulogu
54 pregleda 0 komentar(a)
Ekonomska škola, Foto: Luka Zeković
Ekonomska škola, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.11.2014. 14:43h

Problem vršnjačkog nasilja i nepedagoškog i neprofesionalnog ponašanja prosvjetnih radnika prema djeci još je prisutan, ocijenjeno je iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Zaštitnik je, kako je saopšteno, mnogo puta kroz godišnje i posebne izvještaje ukazivao na problem nasilja u obrazovnim ustanovama i upućivao preporuke za prevazilaženje problema, kako među učenicima tako i na relaciji između učenika i prosvjetnih radnika.

"Međutim pritužbe koje upućuju sama djeca ukazuju da preporuke Zaštitnika nijesu poštovane u svim slučajevima i ne može ostati neprimjećena činjenica da je osim verbalnog nasilja, omalovažavanja i vrijeđanja još uvijek prisutno i fizičko kažnjavanje djece od vaspitača i prosvjetnih radnika", kaže se u saopštenju.

Ombudsman navodi da se stiče utisak da obrazovne ustanove ne preduzimaju adekvatne mjere usmjerene na prevazilaženje problema, već se trude da izbjegnu odgovornost na uštrb prava i interesa djeteta u konkretnim slučajevima.

"Osim toga, i pored aktivnih programa kao što je "Škola bez nasilja" i dalje smo svjedoci da nasilje među djecom, vršnjačko nasilje, u određenim sredinama uzima maha, što navodi na zaključak da obrazovne ustanove i psihološko-pedagoške službe nemaju adekvatne mehanizme pružanja pomoći djeci u cilju njihove zaštite odnosno prevaspitavanja", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, jedna od preporuka Zaštitnika je upravo jačanje psihološko-pedagoških službi , koje u problemima kako vršnjačkog nasilja tako i u problemima komunikacije između prosvjetnih radnika i učenika, trebaju imati ključnu ulogu.

"Zaštitnik je jedan dio Izvještaja o radu za 2013. godinu posvetio upravo problemu vršnjačkog nasilja i nepedagoškom ponašanju prosvjetnih radnika prema učenicima, što je i bila jedna od tema prilikom odbrane Izvještaja na sjednici Skupštine", podsjeća se u saopštenju.

Kako se navodi, učestale pritužbe djece kao i svakodnevna izveštavanja putem medija potvrđuju stav Zaštitnika da obrazovne ustanove, još ne koriste efikasno sva raspoloživa sredstva na zaštiti djece niti imaju praksu rada sa nastavnim osobljem i ostalim zaposlenima u vidu pružanja stručne pomoći.

"Kada su u saznanju da isti primjenjuju nedozvoljene i nepedagoške metode u vidu fizičkog i psihičkog uznemiravanja i kažnjavanja učenika", dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik je, kako se navodi, zabrinut zbog nepoštovanja upućenih preporuka u cilju zaštite najboljeg interesa djece, odnosno učenika i obezbijeđivanja adekvatnog obrazovanja svakom djetetu bez izuzetka.

"Zaštitnik ovim putem još jednom apeluje na sve nadležne ustanove i organe da preduzmu mjere i radnje koje će biti usmjerene na prevazilaženje problema i unapređenja obrazovnog sistema u skladu sa preporučenim standardima, ne gubeći iz vida zaštitu i ostvarenje najboljeg interesa svakog učenika", kaže se u saopštenju.