Kandidati za sudije varali na ispitu?

"Vijestima" je u Sudskom savjetu potvrđeno da su sumnjali u regularnost ispita i da će se ubuduće preduzeti mjere predostrožnosti kako bi se ovakav skandal spriječio
421 pregleda 34 komentar(a)
Sudski savjet, Foto: Savo Prelević
Sudski savjet, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2014. 15:57h

Među kandidatima koji su testirani u Sudskom savjetu za sudije tri osnovna suda, bilo je i onih koji su varali, pa su rezultati poništeni, a nova provjera zakazana je za 1. decembar.

Na oglas za sudije osnovnih sudova u Ulcinju, Podgorici i Beranama javio se 21 kandidat, uglavnom stručni saradnici u sudovima, saznaju "Vijesti".

Za jedno mjesto u podgoričkom sudu prijavilo se 11 kandidata, za Berane tri, a za poziciju u ulcinjskom sudu sedmoro.

Kandidati su imali pisani test sa 30 pitanja, a komisija za testiranje Sudskog savjeta upravo sumnja da je tom prilikom neko od potencijalnih sudija koristio tehnička pomagala, odnosno "bubice".

Takvu informaciju potvrdio je i Sudski savjet, koji je u saopštenju sa sjednice od 19. novembra ove godine saopštio da su njegovi članovi "na osnovu izjašnjenja Komisije za testiranje donijeli odluku o ponavljanju testiranja za kandidate koji ispunjavaju uslove za izbor jednog sudije Osnovnog suda u Podgorici, jednog sudije Osnovnog suda u Beranama i jednog sudije Osnovnog suda u Ulcinju".

"Sve u cilju kvalitetnog kadrovskog jačanja sudskog sistema i zadovoljenja legaliteta i legitimiteta prilikom izbora, tako da će se ponovno testiranje kandidata obaviti 1. decembra", piše u saopštenju Sudskog savjeta, objavljenog na sajtu.

Savjet nije provjeravao ko je navodno varao na ispitu, jer su testovi bili potpisani šiframa. Da bi se izbjegle veće neprijatnosti i provjere, te moguće eliminisanje sumnjivih, odlučeno je da se kandidatima ponudi još jedna šansa i ponovi polaganje za sve.

"Vijestima" je u Sudskom savjetu potvrđeno da su sumnjali u regularnost ispita i da će se ubuduće preduzeti mjere predostrožnosti kako bi se ovakav skandal spriječio. Pojedini kandidati, sa kojima su "Vijesti" razgovarale ovim povodom, kao i članovi Sudskog savjeta, zaprepašćeni su smjelošću i beskrupuloznošću onih koji sebe vidi kao buduće sudije.

Između ostalog i zato jer se svakodnevno potencira da pravosuđe mora biti na visokom nivou, a budući zakon o sudovima propisuje i stroge disciplinske mjere za sudije koji dobro ne rade posao.

Bonus video: