Da prekršimo zakon, možda vas tada zainteresuju i smrti naše djece

Nakon dvije godine, viši državni tužilac Željko Tomković nedavno je porodici Cvijanović saopštio da je završeno vještačanje medicinske dokumentacije u vezi sa smrću njihovog sina
92 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Cvijanović, Krug života, Foto: Arhiva Vijesti
Dejan Cvijanović, Krug života, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.11.2014. 06:19h

Nakon više od dvije godine čekanja na bilo kakav odgovor od tužilaštva u vezi sa krivičnom prijavom koju je predsjednik NVO “Krug života” Dejan Cvijanović podnio protiv Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i NN lica zbog nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom svog novorođenog sina 2010, viši državni tužilac Željko Tomković nedavno je porodici saopštio da je završeno vještačanje medicinske dokumentacije.

Cvijanović je “Vijestima” kazao da još nema nalaze vještačenja, te da je objašnjenje tužioca Tomkovića da tužilaštvo prethodno mora da uplati beogradskom institutu 1.500 eura za uslugu vještačenja.

Predsjednik NVO “Krug života” napominje da je vještačena medicinska dokumentacija, iako je Više tužilaštvo obaviješteno da je zbog sumnje u falsifikovanje pojedinih dokumenata ranije podnijeta krivična prijava podgoričkom tužilaštvu.

Beba S. C. preminula je u februaru 2010. na Odjeljenju neonatologije u Podgorici, a zvaničan razlog je neonatalni meningitis.

Cvijanović je podsjetio da je dijete bilo dobrog zdravstvenog stanja šest dana, da bi nakon toga bilo prebačeno na Odjeljenje neonatologije, gdje su mu dijagnosticirani sepsa i meningitis.

On je “Vijestima” dostavio audio snimak i transkript razgovora sa upravom KCCG, kao i ljekarima i načelnicima koji su tih dana brinuli o njegova oba sina.

On je kazao da je na sastanak u KCCG došao nakon sahrane djeteta, te da je, nakon što je na stolu ugledao diktafon, insistirao da dobije kopiju audio snimka.

Tokom razgovora supružnika Cvijanović sa osobljem KCCG stigli su i nalazi supruge, koji pokazuju da je imala bakterije ešerihija koli i enterokokus specijus, ali ljekari nijesu ni potvrdili ni demantovali da su blizanci Cvijanović inficirani od strane majke ni tokom trudnoće, ni tokom porođaja.

Supružnici su tada upozorili i menadžment bolnice na govorkanja da se sve bebe u boksu hrane istom cuclom.

Komentarišući svoj slučaj, ali i nedavne infekcije pet beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, Cvijanović je istakao da se još jedanput pokazala sva neprofesionalnost, pad morala i ljudska glupost u zdravstvenom sistemu Crne Gore

“Postoje ljudi koji su odgovorni za svoj posao i to ne može..., tu se posebno..., upravo iz tog razloga vi znate dobro mi ne dozvoljavamo, iako se svuda u svijetu dozvoljava posjeta na akušerskim odjeljenjima, mi držimo kao azil to odjeljenje. Ja sam protiv toga, ali pošto je naša sredina takva da mi to ne bi mogli da usmjerimo samo na roditelje, da roditelj dođe, posjeti svoju ženu i dijete, nego cijela pijaca dolazi da posjećuje i tu bi bio haos i tu bi bilo infekcije i tu bi bilo problema...”, govori na snimku koji su “Vijesti” preslušale, tadašnja načelnica Ginekologije Snežana Raspopović.

Čuje se i tadašnja direktorka KCCG Olivera Miljanović, koja objašnjavajući higijenske navike građana, kaže “nemojte očekivati da ova kuća, nažalost je tako, ne može biti ništa ni bolja ni gora od čitavoga društva”.

Komentarišući svoj slučaj, ali i nedavne infekcije pet beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, Cvijanović je istakao da se još jedanput pokazala sva neprofesionalnost, pad morala i ljudska glupost u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

On je kazao da "Krug života" apeluje na sve relevantne društveno-političke subjekte da do kraja razriješe slučaj bjelopoljske bolnice, i ne samo nje, već i ostalih opštih bolnica i porodilišta na teritoriji države.

Cvijanović smatra da treba da se obrati naročita pažnja na porodilište u Rožajama i ispitaju svi slučajevi gdje postoji sumnja u propuste ljekara.

On je ponovio zahtjev da se pod hitno javnosti i toj NVO prezentuju higijenski i bakterijski brisevi iz pet bolnica, koje su bile predmet analize dokumenta UNICEF-a o stanju u porodilištima.

VDT da formira tim za istragu svih prijavljenih slučajeva

Cvijanović je rekao da od crnogorskog tužilaštva zahtijevaju da se otvore i drugi sumnjivi slučajevi koji su im prijavljeni i da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković hitno formira specijalni tim koji će se baviti razotkrivanjem ne samo bjelopoljskog, već i drugih slučaja sa kojima je javnost više od 10 godina upoznata.

“Možda bi neko od članova porodica trebalo da maltretira magarca ili neku drugu životinju kako bi tužioci počeli efikasno da istražuju slučajeve smrti naše djece”, poručio je Cvijanović.

Bonus video: