"I opet bi da nas disciplinuju"

""Prozvani" profesori su svoje projekte radili preko fakulteta, za razliku od drugih jedinica gdje naše kolege koristeći resurse Univerziteta poslove odrađuju preko privatnih instituta, tako da njihova ukupna primanja premašuju primanja ovdje potenciranih profesora
165 pregleda 10 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.11.2014. 20:05h

Profesori Ekonomskog fakulteta Ana Lalević-Filipović, Anđelko Lojpur, Milorad Jovović, Božo Mihailović, Milan Lakićević, Svetlana Rakočević, Vesna Karadžić, Milivoje Radović, Mijat Jocović i Nevenka Glišević, reagovali su na tekst objavljen u listu "Blic", u kojem su navedena primanja pojedinih profesora.

"Informacije koje su se jutros pojavile u medijima su samo još jedan u nizu bezuspješnih i bespotrebnih pokušaja "disciplinovanja" Ekonomskog fakulteta u cjelini i pojedinih profesora, koji su odlučni da zaštite dostojanstvo svog fakulteta, naših studenata, ali i ugled cjelokupnog visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Sve što se tiče poslovanja Ekonomskog fakulteta u proteklom periodu u potpunosti je bilo u skladu sa važećom zakonskom regulativom i aktima Univerziteta Crne Gore. U prilog navedenom stavu ukazujemo na činjenicu da su u tom periodu na nivou Univerziteta izvršeni nalazi od strane državne revizije, zatim, posebno od eksterne revizije koju je naručio Upravni odbor UCG, te periodično od strane interne revizije UCG, s tim da ni u jednom od njih nije konstatovano bilo kakvo kršenje zakonske ili interne regulative ili akata, naprotiv", navodi se u saopštenju profesora.

"Drugo, isticanje primanja u prvi plan, a da se ne ukaže na njihovu strukturu je najblaže rečeno neprimjereno, jer je njihov značajno veći dio ostvaren po osnovu projekata koje je Ekonomski fakultet ostvario na tržištu. Pri tome se EF pored pojedinačnog angažovanja, javljao i kao vodeća institucija u konzorcijumu, a kao partneri su se javljale i pojedine univerzitetske jedinice, ali i fakulteti van Crne Gore. Inače, kada je riječ o prihodima koje EF ostvaruje na tržištu, napominjemo da imamo potpisane sporazume sa preko 30 najvećih crnogorskih kompanija i drugih organizacija, ta da smo na jednom broju projekata bili angažovani i od strane Vlade Crne Gore".

"Nadalje, "prozvani" profesori su svoje projekte radili preko fakulteta, za razliku od drugih jedinica gdje naše kolege koristeći resurse Univerziteta poslove odrađuju preko privatnih instituta, tako da njihova ukupna primanja premašuju primanja ovdje potenciranih profesora. Na kraju, najveći dobitnik od ovako ostvarenih prihoda je bio Univerzitet Crne Gore, koji je pored onih Statutom utvrđenih iznosa zahvatao znatno veći dio, o čemu svjedoči dokumentacija da smo redovno bili u "pretplati" prema UCG. Ekonomski fakultet je u posljednjih 46 mjeseci prenio Univerzitetu Crne Gore nešto više od 3 miliona eura, a u tom istom periodu dobio od UCG oko 2,4 miliona iz čega slijedi zaključak da je Ekonomski fakultet sam sebe finansirao".

"Još jednom, ostajemo pri stavu da su dobre organizacije one gdje zaposleni imaju redovna i dobra primanja. Ne stidimo se naših primanja i mi ćemo i dalje nastojati da budemo na tržištu pružanja usluga za koje smo kompetentni jer nam je to najbolja potvrda da svoj posao radimo dobro i u skladu sa očekivanjima naših studenata i čitave društvene zajednice", zaključuje se u reagovanju profesora.

Bonus video: