Imamo po jedan bubreg, ali smo srećni

Majka Sabaheta je svoj bubreg dala Jasmini, dok je Jasminku na isti način spasio brat Anel, koji je tada imao samo 18 godina
144 pregleda 10 komentar(a)
Anel Osmančević, Foto: Privatna arhiva
Anel Osmančević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.11.2014. 20:25h

Nas četvoro živimo sa po jednim bubregom, ali smo srećni što je naša agonija konačno završena - kazala je Sabaheta Osmančević, majka bliznakinja Jasmine i Jasminke kojima je prije četiri godine dijagnostikovano teško oboljenje bubrega.

Bolest je brzo uznapredovala, pa su počele dijalizu koja je zahtijevala hitnu transplantaciju.

Sabaheta je svoj bubreg dala Jasmini, dok je Jasminku na isti način spasio brat Anel, koji je tada imao samo 18 godina.

“Kad mi je najviše snage trebalo, gotovo sam je izgubila. Znala sam da ne smijem, pa sam snagu skupljala iz pogleda svoje djece koji su od mene tražili nadu, život i put”, ispričala je Sabaheta.

Transplantacija za Jasminu obavljena je u Podgorici prije više od dvije godine...

„Izlišno je da pričam koliko sam tada bila i srećna i tužna. Jednoj kćeri sam produžila život, a drugoj tada nisam mogla pomoći. Svaki roditelj zna da se pred njega mogu staviti svi izbori ovoga svijeta, ali nikada da bira između djece. Uprkos tome što je Jasminka odlučila da Jasmina, koja je teže podnosila bolest, prva dobije organ, moje srce je bilo pocijepano na pola”.

Sabaheta je rekla da su tada brojni rođaci i prijatelji željeli da pomognu Jasminki, ali da nijesu bili kompatibilni.

Mali - veliki brat

Ona je rekla da je tada pred nju stao Anel i rekao da će drugoj sestri dati bubreg...

“Činilo se da ne mogu da udahnem. Je li ovo moj sin koji je do juče bio dječak preko noći porastao, pitala sam se. Nisam mogla ni da pretpostavim koje su se bitke vodile u njemu prethodnih godina. Znala sam da on može biti naš spas, ali i počela da strahujem kako će njegov život nakon svega izgledati”, kazala je Sabaheta.

Svega nekoliko dana nakon što je 19. avgusta napunio 18 godina, Anel je otišao u podgorički Klinički centar na ispitivanja.

„Najteže mu je palo što je kod tima psihologa više puta morao da odgovara na pitanje da li je siguran da želi da da bubreg. To me je namučilo, majko, rekao mi je. Bio je sigurniji u to nego u svoju želju da živi”, rekla je Sabaheta.

Analize su pokazale da je kompatibilan davalac, pa je transplantacija obavljena već prvog oktobra.

„Bio mi je čudno veseo tog dana, kao da je jedva čekao da se naša agonija završi i što je imao priliku da, kao jedina muška glava, doprinese sreći porodice... Operacija je bila uspješna. Anel je iz bolnice izašao nakon tri sedmice, a Jasminka prije desetak dana. Sada svi imamo samo po jedan bubreg, ali i pregršt mogućnosti ispred sebe”, rekla je Sabaheta.

Bonus video: