CDT: Institucije nedovoljno otvorene i efikasne

"Podaci koje dobijamo iz Istraživačkog centra CDT-a pokazuju da su institucije još nedovoljno otvorene, odgovorne i efikasne", navode iz te nevladine organizacije
69 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2014. 13:39h

Institucije na nacionalnom i lokalnom nivou ne poštuju u potpunosti principe dobrog upravljanja, neadekvatno primjenjuju zakone i mnogi akti od važnosti za funkcionisanje države ne postoje, ocijenio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

CDT, kako je saopšteno, sprovodi program koji za cilj ima uspostavljanje odgovorne vlasti koja poštuje principe dobrog upravljanja.

Dobro upravljanje u praksi znači efikasan način organizacije i rada državnih organa i lokalnih uprava, pristupačnost informacija, učešće građana u procesu kreiranja politika, pošteno upravljanje resursima, kontrolu i ocjenu rada institucija, kao i nepristrasne, efikasne i samostalne službenike.

"Podaci koje dobijamo iz Istraživačkog centra CDT-a pokazuju da su institucije još nedovoljno otvorene, odgovorne i efikasne", navode iz te nevladine organizacije.

Ocjenjuje se da građani nijesu dovoljno uključeni u proces kreiranja politika niti informisani o načinima na koji se vrednuju ti rezultati.

"Strategije koje pripremaju institucije su često nedovoljno kvalitetne, a njihovom sprovođenju se primjećuje manjak koordinacije. Politička odgovornosti za izjave i postupke funkcionera i zloupotrebu državne imovine još nije na adekvatnom nivou", navode iz CDT-a.

ističe se da su njihova istraživanja pokazala da je transparentnost budžeta na niskom nivou, da parlament nedovoljno kontroliše proces njegovog usvajanja i trošenja, i da se državni organi ne trude da objasne građanima na šta će potrošiti njihov novac.

"Kako bi unaprijedili stanje, CDT će nastaviti da prati kako državne institucije primjenjuju zakone i da zagovara donošenje novih rješenja koja će poboljšati trenutnu situaciju, a organe učiniti efikasnijim", kaže se u saopštenju.

Da bi se principi dobrog upravljanja poštovali i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, CDT će pratiti koliko su ove institucije transparentne, odgovorne i otvorene prema građanima.

U cilju jačanja transparentnosti i efikasnosti pravosudnog sistema, CDT će raditi monitoring rada crnogorskih sudova i tužilaštva, kao i Uprave policije.

"Svjesni da je jednako važno podsticanje transparentnosti i na lokalnom nivou, CDT će pratiti kako opštine poštuju principe dobrog upravljanja", kaže se u saopštenju.

Bonus video: