Flote kojih više nema...

Đuran je naglasio je da je ono što je opisao u knjizi zapravo zajednička, jedinstvena pomorska, tehnološka i kulturna baština svih južnoslovenskih naroda
157 pregleda 1 komentar(a)
ratna flota, promocija, Foto: Siniša Luković
ratna flota, promocija, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.11.2014. 12:25h

Promocija monografije „Flote kojih više nema“ sinoć u Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu, održana je uz veliko interesovanje javnosti, a prisustvovao joj je i veliki broja aktivnih i penzionisanih visokih oficira, te komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

Sve njih zaintrigirala je knjiga autora Milana Đurana, penzionisanih mornaričko-tehničkog potpukovnika iz Splita, koji je prije nekoliko godina prionuo na ogroman posao sakupljanja i sistematizovanja podataka o istorijatu ratnih mornarica na istočnoj obali Jadrana – od pada Venecije 1797 godine, do osamostaljenje Crne Gore 2006 godine.

„Ovo je jedinstvena knjiga koja govori o zadnjih dvijesto godina - što je to radila mornarica, što su to flote radile, koje nisu u ratu stradale već su se zbog politike raspale i nestale. Ova knjiga će mnogo toga razjasniti zašto je došlo do raspada flota Austro – Ugarske, Kraljevske Ratne mornarice Jugoslavije, Jugoslovenske Ratne mornarice. Kroz radni vijek nismo uspjeli doći do ovakve literature sa nizom povjesnih činjenica, ostala je praznina u našim povjesnim interesovanjima, mislili smo da od nas počinje povjest, a nažalost stvorila se rupa u našoj povjesnoj spoznaji. Ova će nam knjiga mnogo toga razjasniti”, kazao je posljednji komandant Flote nekadašnje JRM, penzionisani viceadmiral Fridrih Moretti.

Nekadašnji direktor tivatskog Arsenala, MT pukovnik u penziji Stanislav Jovanović, istakao je ogroman trud, stručnost, napore i finasijska ulaganja koje su države na istočnoj obali Jadrana – od Austro-Ugarske do raspada SFRJ, ulagale u projektovanje, gradnju i eksploataciju više stotina ratnih brodova i podmornica, a što je sve doprinosilo izuzetno brzom tehnološkom i privrednom razvoju svih tih zemalja.

Bivši jugoslovenski podmorničari u muzeju u Tivtu

“Danas tih flota više nema, ostao je samo manji broj brodova bivše JRM koji služe u mornaricama Hrvatske i Crne Gore, kao zametak njihove buduće pomorske snage. Jadran je danas more kojim vladaju flote jahti i putničkih brodova, simbolizujući neka nova vremena, promijenjene okolnosti i priliku koja bi trebala dobineti ekonomski prosperitet stanovništvu ovih obala”, istakao je Jovanović.

Sam autor knjige Milan Đuran naglasio je da je ono što je opisao u knjizi, uprkos tome što je formalno pripadalo različitim državama, zapravo zajednička, jedinstvena pomorska, tehnološka i kulturna baština svih južnoslovenskih naroda.

“Svaki istorijski period ostavio je svoj pečat na ovom prostoru, vlast su se mijenjale, ali je ostavljano nasljeđe čineći tako prepleteno, zavidnu kulturnu i civilizacijsku tekovinu tog doba”, istakao je Đuran podjećajući na činjenicu da i danas koristimo rezultate napora Austro-Ugarske da na naučnim osnovama, uredi sistem pomorske plovidbe na Jadranu, izuči i valorizuje more i njegove resurse.

Vrijedna donacija iz Splita

Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu je dobila izuzetno vrijedne nove eksponate kao donaciju penzionisanog kapetana fregate JRM iz Splita, Tomislava Draškovića. Čovjek koji je 1967 bio prvi, probni komandant nove, prve samostalno konstruisane i izgrađene jugoslovenske podmnornice P-821 “Heroj”, a koja je danas centralni i najatraktivniji muzejski eksponat u Tivtu, Zbirci pomorskog nasljeđa poklonio je svoju uniformu koju je nosio na “Heroju”, oficirsku šapku, niz medalja i odlikovanja kojima je nagrađivan i svoju Zlatnu podmorničku značku koja je sama po sebi, izuzetno vrijedan predmet.

Drašković je poklonio i panel sa okidačima za ispaljivanja torpedo iz krmenih cijevi sa podmornice P-802 “Sava”kojom je on takođe komandovao. “Mislim da ovi predmeti pripadaju uz “Heroja” i da je Zbirka pomorskog nasljeđa u Tivtu pravo mjesto da oni budu izloženi, da se sačuvaju i pokažu budućim generacijama”, kazao je Drašković dok mu se na vrijednoj donaciji koja personifikuje sve ljude što su desetljećim služili na podmornicama, zahvalio kustos tivatskog muzeja, Dražen Jovanović. On je naglasio da je za te predmete već pripremljeno adekvatno mjesto na navigacijskom stolu u centrali podmornice “Heroj”.

Predsjednik Udruženja građana “Podmorničar” iz Tivta, kapetan bojnoj groda u penziji Rajko Bulatović kazao je da će u saradnji sa Udruženjima podmorničara iz Pule, Ljubljane i Beograda, biti pokrenuta veća akcija sakupljanja predmeta iz ličnih zbirki bivših jugoslovenskih podmorničara i njihovog predavanja muzeju u Tivtu kao mjestu koje najbolje čuva uspomene na jugoslovenske podmornice i njihove posade.

Bonus video: