Dva miliona eura za deset profesora Ekonomskog fakulteta

Prva na listi po primanjima je Ana Lalević Filipović sa platom od oko 4.000 eura, slijedi Anđelko Lojpur koji je zarađivao oko 3.400 eura...
326 pregleda 50 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.11.2014. 08:54h

Na sjednici Senata Univerziteta Crne Gore održanoj u petak povodom novonastale situacije na Ekonomskom fakultetu jedna od najtežih optužbi izrečena na račun te univerzitetske jedinice bila je otvaranje žiro računa van sistema Univerziteta.

Uprava Univerziteta centralizovala je finansije da bi onemogućila dijeljenje enromnih zarada među profesorima pojedinih fakulteta koji su imali najviše prihoda od školarina. Riječ je o Pravnom i Ekonomskom fakultetu, piše Blic Crna Gora.

Iz dokumenata u koje je Blic Crna Gora imao uvid vidi se da je 10 najplaćenijih profesora na ekonomiji u posljednjih 46 mjeseci tu instituciju koštalo oko dva miliona zarade njihove neto plate bile su oko 1,4 miliona eura.

Prva na listi po primanjima je Ana Lalević Filipović sa platom od oko 4.000 eura, slijedi Anđelko Lojpur koji je zarađivao oko 3.400 eura, potom Milorad Jovović sa platom od 3.150 eura. Božo Mihailović zarađivao je 3.100, a Milan Lakićević nešto manje od 3.000 eura. Među prvih deset po zaradama su Svetlana Rakočević, Vesna Karadžić, bivši dekan Milivoje Radović, Mijat Jovović i Nevena Glišević, kojoj je, iako je posljednja na listi top 10, plata bila oko 2.500 eura.

Osim toga u tom dokumentu se navodi da je od 1. januara 2011. godine do 1. oktobra 2014. Ekonomski fakultet na osnovu honorara isplatio svojim profesorima, saradnicima, ali i nekim drugim osobama ukupno šest miliona eura.

Nakon smjene dekana Ekonomskog fakulteta prof.dr Milivoja Radovića kulminirali sukobi na realiciji između Univerziteta Crne Gore i te univerzitetske jedinice.

Bonus video: