Begović: Opravdano oduzimanje imovine izvršiocima krivičnih djela nakon zakonske procedure

89 pregleda 1 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zdravko Begović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.11.2014. 14:13h

Nacrt zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom pozitivno je zakonsko rješenje, ocijenio je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, navodeći da se nada će se tim aktom eliminisati nedostaci iz prethodnih zakona.

Nacrtom zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom proširen je broj krivičnih djela za koja će biti stalno oduzeta imovina, pa su obuhvaćena i određena djela protiv imovine, platnog prometa i privrednog poslovanja, kao i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Begović smatra da je opravdano da se imovina, izvršiocima krivičnih djela, oduzima nakon određene zakonske procedure - provjere da je ona stečena izvršenjem krivičnih djela.

"Moguće je da je dosadašnja izuzetno rigidna odredba, koja je definisala da se imovina može oduzeti samo određenim krivičnim djelima, dovela do ovih izmjena, i mislim da je to pravdano", rekao je Begović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, za očekivati je da sva imovina, koja je stečena izvršenjem krivičnog djela, bude oduzeta od osoba koja su izvršila ta krivična djela.

"Objektivno, to je nešto što može biti samo afirmativno i što se može smatrati kao pozitivno zakonsko rješenje. Mislim da nema dileme oko toga da nešto tako treba uraditi", naveo je Begović.

Na pitanje smatra li da će biti dovoljno političke volje da se zakon sprovede u praksi, Begović smatra da, sve što je u korist borbe protiv organizovanog kriminala, mora biti prihvatljivo i primarno prilikom odlučivanja o tome da li neki zakon treba donijeti.

"Smatram da svi oni koji misle dobro državi Crnoj Gori moraju dati saglasnost za takvo nešto i prihvatiti takvo stanovište", kazao je Begović.

Upitan da li postoji kolizija između primjene ranijih i novog zakona u praksi, Begović je kazao da je svaki početak težak.

"Pa tako i te takozvane porođajne muke, koje su bile definisane izmjenama Krivičnog zakonika, gdje je bilo određeno da se imovina stečena izvršenjem krivičnog djela u određenim slučajevima može oduzeti izvršiocima tih djela", naveo je Begović.

On je rekao da je vrijeme učinilo svoje, i da su svi eventualni nedostaci odredbi Krivičnog zakonika u međuvremenu prepoznati.

"Računam da će se novim zakonom stati na put takvom problemu. Mislim da će se na kvalitetan način definisati takva jedna situacija", zaključio je on.

Bonus video: