Ekonomski fakultet: Navodi Senata su netačni

Rukovodstvu državnog Univerziteta bi najbolji doprinos kvalitetu visokog obrazovanja u Crnoj Gori dali ako bi podnijeli ostavke, umjesto daljeg istrajavanja na pokušaju disciplinovanja Ekonomskog fakulteta, poruka tog kolektiva
144 pregleda 8 komentar(a)
Milivoje Radović, Foto: Zoran Đurić
Milivoje Radović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.11.2014. 19:48h

Kolektiv Ekonomskog fakulteta (EF) odbacio je optužbe Senata Univerziteta Crne Gore o "nezakonitosti u radu Ekonomskog fakulteta".

Poručili su da rukovodstvo Univerziteta konstantnim pritiscima, uz brojna kršenja zakona i akata Univerziteta, uporno ali na njihovu žalost bezuspješno pokušava da disciplinuje Ekonomski fakultet.

"Rukovodstvo državnog Univerziteta bi najbolji doprinos kvalitetu visokog obrazovanja u Crnoj Gori dalo ako bi podnijelo ostavke, umjesto daljeg istrajavanja na pokušaju disciplinovanja Ekonomskog fakulteta", pozvao je kolektiv EF, uz poruku da će istrajati u zahtjevima koji su opravdani.

Saopštili su da su predstavnici EF zbog odnosa rukovodstva Univerziteta prema Ekonomskom fakultetu napustili današnju sjednicu Senata prije definisanja zaključaka.

"To se iz saopštenju Senata UCG ne vidi, pa se ono može smatrati netačnim",naglasio je kolektiv Ekonomskog fakulteta.

Oni su odgovorili Senatu, kojim predsjedava rektorka Radmila Vojvodić, da je dekan Ekonomskog fakulteta Milivoje Radović prevashodno smijenjen, ne zbog toga što se ogriješio o zakon u šta se nadležni državni organi uvidom u poslovanje lako mogu uvjeriti, nego zbog toga što nije želio da bude poslušnik pojedinaca iz rukovodstva Univerziteta. Ti pojedinici, kako su dodali, pogrešnim potezima srozavaju ugled visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

"Dekan Milivoje Radović "je kriv" samo zbog toga što je u svakoj prilici štitio prava studenata, zaposlenih na fakultetu kao i dostojanstvo i ugled fakulteta", stav je kolektiva Ekonomskog fakulteta. Oni su istakli da je očigledno da rukovodstvu UCG smeta jedinstvo tog kolektiva i svih studenata.

"Ali i brojne podrške koje nam ovih dana pristižu od drugih visokoškolskih institucija, asocijacije saradnika UCG, udruženja studenata, brojnih uglednih građana, i mnoge druge sa kojima će javnost narednih dana biti upoznata, najbolji su dokaz da su naši zahtjevi, od kojih nećemo odustati, opravdani", saopštio je kolektiv EF.

Uz rukovodstvo Univerziteta samo je vršilac dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta prof. dr Maja Baćović, koja slovi za blisku rektoru privatnog Univerziteta Donja Gorica Veselinu Vukotiću, a osnivač UDG-a je i premijer Milo Đukanović.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici prof.dr Milivoje Radović razriješen je dužnosti 14. novembra, odlukom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Saopšteno je da je smijenjen zbog prekomjernog broja upisanih studenata na toj univerzitetskoj jedinici.

U znak podrške Radoviću, uz poruku da hoće da spriječe urušavanje Ekonomskog fakulteta, kompletna uprava Ekonomskog fakulteta podnijela je ostavku.

Predstavnici Ekonomskog fakulteta u Podgorici zahtijevaju hitnu smjenu aktuelnog rukovodstva Univerziteta Crne Gore, promjenu Statuta, kao i da se Statutom odredi da makar jedan profesor društvenih nauka bude prorektor za tu oblast i da predsjedava Vijećem društvenih nauka.

I studenti Ekonomskog fakulteta protestuju, nezadovoljni odnosom Univerziteta prema fakultetu i zbog toga što novac njihovih roditelja ne ide za unapređenje uslova studiranja već pokrivanje gubitaka Univerziteta.

Bonus video: