Tabački most zaštićen još godinu

Agencija za izgradnju i razvoj planirala je da uloži pola miliona eura za rekonstrukciju mosta, kojom je predviđeno proširenje kolovoza na devet metara. Radovi su započeti krajem prošlog mjeseca
62 pregleda 1 komentar(a)
Tabački most, Foto: Vesko Belojević
Tabački most, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.11.2014. 17:08h

Tabački most biće pod "prethodnom zaštitom" do kraja oktobra iduće godine, što znači da neće moći da se rekonstruiše ni u narednom periodu.

Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović "Vijestima" je kazala da je Agencija za izgradnju i razvoj, investitor radova na Tabačkom mostu, podnijela žalbu na rješenje o prethodnoj zaštiti, a o tome će odlučivati Ministarstvo kulture kao drugostepeni organ. Iz Uprave nijesu precizirali koliko će trajati procjena da li je most star nekoliko vjekova, kulturbno dobro.

Agencija za izgradnju i razvoj planirala je da uloži pola miliona eura za rekonstrukciju mosta, kojom je predviđeno proširenje kolovoza na devet metara.

Radovi su započeti krajem prošlog mjeseca. Stopiranje su tražili iz udruženja Forum Bošnjaka Crne Gore i Šeher, predstavnici Almanaha, reis Islamske zajednice i Pozitivna Crna Gora.

Miranović je ranije saopštila da je Uprava 30. oktobra stavila Tabački most na Ribnici pod prethodnu zaštitu.

Ona je tada objasnila da čim se "dobro stavi pod prethodnu zaštitu, stiče pravo tretmana kao svako drugo zaštićeno dobro".

Miranović je kazala da su preduzeli korake "na valorizaciji" mosta, što podrazumijeva sačinjavanje elaborata koji sadrži obrazloženi stručni stav o značaju i opisu dobra...

Bonus video: