Osnovci iz Tuzi posjetili Skadarskom jezeru

U okviru programa učenici su posjetili Centar za posjetioce, koji se nalazi u Upravnoj zgradi Nacionalnog parka Skadarsko jezero na Vranjini, gdje su prisustvovali predavanju o prirodnim karakteristikama i vrijednostima ovog Nacionalnog parka
55 pregleda 2 komentar(a)
Mali rendžeri, Foto: NVO Green Home
Mali rendžeri, Foto: NVO Green Home
Ažurirano: 21.11.2014. 17:26h

NVO Green Home je, u okviru sprovođenja programa „Malih rendžera“ a zahvaljujući stručnoj pomoći Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, organizovala drugu po redu posjetu Nacionalnom parku Skadarsko jezero za učenike OŠ Mahmut Lekić iz Gradske opštine Tuzi.

"Naime, prepoznajući problem i porast nelegalnih aktivnosti na jezeru, NVO Green Home nastoji edukovati učenike koji na teritoriji ove opštine pohađaju posebno organizovanu nastavu iz oblasti zaštite životne sredine. Širom Evrope upravljači zaštićenih područja zajedno sa civilnim sektorom sprovode program „Malih rendžera“ gdje djeca školskog uzrasta pri posjetama zaštićenim područjima uče o prirodnim i kulturnim vrijednostima lokaliteta ali prije svega o funkciji i važnosti dobrog funkcionisanja Službe zaštite. Na ovaj način djeca se uključuju u aktivnosti i mogu postati vitalan dio očuvanja jednog područja", kazali su u ovoj organizaciji.

U okviru programa učenici su posjetili Centar za posjetioce, koji se nalazi u Upravnoj zgradi Nacionalnog parka Skadarsko jezero na Vranjini, gdje su prisustvovali predavanju o prirodnim karakteristikama i vrijednostima ovog Nacionalnog parka, ali i o ostalim nacionalnim parkovima u Crnoj Gori. U Centru je održana i prezentacija na temu djelokruga rada i dužnosti nadzornika u Parku.

Učenici su izlet okončali posjetom tvrđavi Besac koja se nalazi iznad Virpazara.

Bonus video: