MUP: Posvećeni smo proaktivnom informisanju građana

"Sve informacije o Upravi policije, koje po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama treba da budu na internet stranici, objavljene su na sajtu MUP-a"
0 komentar(a)
MUP, zgrada MUP-a, Foto: Vesko Belojević
MUP, zgrada MUP-a, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.11.2014. 17:28h

Ministarstvo unutrašnjih poslova izuzetno je posvećeno proaktivnom informisanju građana i svakodnevno ih obavještava o svim stvarima koje su od interesa za javnost, navodi se u reagovanju tog resora povodom povodom izvještaja Centra za demokratsku tranziciju CDT o ispunjavanju obaveza propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, u kojem se navodi da Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ne ispunjava ni jednu obavezu iz pomenutog akta.

"To se vidi i u samom istraživanju CDT-a koje je pokazalo da, shodno parametrima koje su koristili, MUP objavljuje 83 odsto informacija, svega nekoliko procenata manje od tri najbolje rangirana ministarstava. Važno je pojasniti da je Uprava policije organ u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, a da, shodno zakonskim propisima, organi u sastavu ministarstava javnost o svom radu obavještavaju preko ministarstva. Tako da su sve informacije o Upravi policije, koje po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama treba da budu na internet stranici, objavljene na sajtu MUP-a", stoji u reagovanju.

Kako dodaju, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a definisano je da se poslovi vezani za slobodan pristup informacijama za MUP i UP obavljaju u Odjeljenju za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama.

"Član 12 Zakona o slobodnom pristupu informacija propisuje šta je proaktivan pristup informacijama i šta je sve organ vlasti dužan na svojoj internet stranici da objavi. Ministarstvo unutrašnjih poslova na svojoj interent stranici ima objavljeno gotovo sve od propisanog osim rješenja i drugih pojedinačnih akata koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica i informacija kojima je odobren pristup, a za koja nemamo tehničkih mogućnosti da ih objavljujemo. Međutim, želimo da istaknemo da nadležne službe MUP-a rade na prevazilaženju ovog problema.

Takođe, koristimo priliku da javnost obavijestimo i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova pozitivno odgovorilo na preko 99 odsto zahtjeva za slobodan pristup informacijama koje je dobilo u toku ove godine", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: