HRA: Pozdravljamo odluku Vlade

Oni su pozvali Vladu da slijedeci istu logiku, ponovo razmotri predlog HRA iz 2010. za dekriminalizaciju i preostalih krivičnih djela protiv časti i ugleda iz Krivičnog zakonika
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vlada Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2014. 16:16h

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravila je odluku Vlade da ne podrži predlog za ponovno uvođenje krivičnih djela klevete i uvrede i pozvala je da ponovo razmori predlog te nevladine organizacije za dekriminalizaciju preostalih krivičnih djela protiv časti i ugleda iz Krivičnog zakonika.

Odluka Vlade je, kako smatraju u HRA, odgovoran korak, pogotovo ako se uzmu u obzir neprecizne formulacije tih krivičnih djela koje su dozvoljavale ograničenje slobode izražavanja suprotno evropskim standardima.

Oni su pozvali Vladu da slijedeci istu logiku, ponovo razmotri predlog HRA iz 2010. za dekriminalizaciju i preostalih krivičnih djela protiv časti i ugleda iz Krivičnog zakonika.

Iz HRA su objasnili da su to krivična djela iznošenje ličnih i porodičnih prilika, povreda ugleda Crne Gore, povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i manjinskih zajednica, povreda ugleda strane države i međunarodne organizacije.

U HRA smatraju da sva ta djela predstavljaju pretjeran i nepotreban rizik za slobodu izražavanja u Crnoj Gori, jer ne štite odgovarajuće ljudsko pravo na privatnost - posebno iznošenje ličnih i porodičnih prilika, i nemaju smisla u prisustvu drugih krivičnih djela, kao sto je izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Bonus video: