Otac preminule bebe: Nije je majka zarazila

180 pregleda 36 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, KCCG, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Klinički centar Crne Gore, KCCG, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 21.11.2014. 06:48h

Svi nalazi Danke Knežević, majke preminulog novorođenčeta, bili su uredni i nije nađena nijedna bakterija, virus ili mikroorganizam koji bi mogao izazvati sepsu kod njenog preminulog sina.

Njen suprug Slaviša Knežević tvrdi da su juče dobili nalaze krvi, urina i vaginalne, ali i briseve dojki, i da su svi uredni.

“Osim što je u krvi nađen manjak hemoglobina, što je i normalno kod porodilja”, kazao je Knežević “Vijestima”.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) ”Vijestima” je juče saopšteno da još nijesu gotovi rezultati mikrobioloških analiza uzetih briseva iz bolnice u Bijelom Polju.

Direktor Kliničkog centra (KCCG) Milan Mijović prije nekoliko dana je pojasnio da, za razliku od kasne novorođenačke sepse, koja se javlja nakon pet do sedam dana, rana nastaje “prolazom kroz porođajni kanal majke, a najčešći uzročnici su bakterije iz porođajnog kanala”.

Novorođenče, preminulo u subotu veče, jedno je od petoro zaraženih u bjelopoljskoj bolnici, koja su prebačena na liječenje u Podgoricu. Iz KCCG juče su saopštili da je jedna beba i dalje ugrožena.

Više državno tužilaštvo u ovoj fazi izviđaja nije tražilo od inspektora policije da saslušavaju ljekare ili odgovorne u KCCG.

Mijović je juče kazao da njega niko nije pozivao da daje izjavu, ocijenivši da niko nema razloga da to traži.

“Rekao sam već da u ovom slučaju ne osjećam nikakvu odgovornost. Iz tog razloga ne vidim zašto bi neko uopšte tražio moje saslušanje”, kazao je kratko Mijović “Vijestima”.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti”, rekao je i da niko od njega ne traži da podnese ostavku:

“To niko od mene nije tražio, a ne znam ni zašto bi”.

Policija je u utorak uzela izjave od patologa dr Dragane Čukić i tehničara sa Instituta za sudsku medicinu, a dan kasnije i od neonatologa Instituta za djecu u Podgorici Danojle Dakić, Ljubinke Dragaš, Lidije Banjac, Envere Lekić i Rade Rudenović.

Inspektori su po nalogu Višeg državnog tužilaštva pitali neonatologe kada je tačno i u kojem stanju primljena beba iz Bijelog Polja, kako je teklo njeno liječenje, ali i detalje oko predaje tijela porodici Knežević.

Slaviša Knežević kazao je juče da porodica u noći kada je njegov sin preminuo nije dobila otpusnu listu iz KCCG, ali ni izvještaj patologa.

“Imamo samo otpusnu listu iz bjelopoljske bolnice, koja nam je data u utorak popodne kada su bebu uputili za Podgoricu”, kazao je Knežević.

On je pojasnio da je navedena i dijagnoza - početak sepse i da su bebi uključili antibiotik “longacef”...

“To je sve što sam do sada dobio od dokumentacije”, rekao je Knežević.

Ključan nalaz za Tužilaštvo biće izvještaj obducenta dr Nemanje Radojevića, koji bi trebalo da bude dostavljen najkasnije do ponedjeljka. U tom nalazu znaće se tačan uzrok smrti djeteta, nakon čega će biti jasnije i ko je u lancu od porodilišta u Bijelom Polju pa sve do KC-a zakazao tokom liječenja.

Beba je rođena 8. novembra i bila je zdrava i vitalna. Dva dana nakon rođenja, pojavili su se prvi simptomi bolesti, zbog čega su ljekari u Bijelom Polju odlučili da u utorak bebu pošalju u Podgoricu...

Zbog smrti bebe, ostavku je u utorak veče podnio ministar zdravlja Miodrag Radunović. Premijer Milo Đukanović zahvalio se Radunoviću na dosadašnjem “doprinosu na unapređenju” zdravstvenog sistema i rada vlade u cjelini, ocijenivši da da način na koji je postupio treba da predstavlja primjer svima.

Bonus video: