Beba bolje, ali i dalje životno ugrožena

Da su četiri higijeničarke istovremeno i servirke, “Vijestima” je potvrdio predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević
82 pregleda 0 komentar(a)
Dječja klinika, Institut za bolesti djece, Foto: Boris Pejović
Dječja klinika, Institut za bolesti djece, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2014. 08:46h

Zdravstveno stanje jednog od četvoro novorođenčadi iz Bijelog Polja, koja se liječe u Centar za neonatologiju Instituta za bolesti djece KCCG, pokazuje znake poboljšanja ali je još uvijek nezivjestan ishod liječenja, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Jedna beba je preminula u subotu veče, a još četiri su zaražene u bjelopoljskoj bolnici i prebačena na liječenje u Podgoricu.

Zbog smrti bebe, ostavku je u utorak veče podnio ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Četiri radnice i čiste i serviraju hranu

Četiri radnice Instituta za bolesti djece, raspoređene na poslovima održavanja higijene, istovremeno moraju da serviraju i hranu.

Prema nezvaničnim informacijama, zaposlene su u više navrata upozoravale nadređene na ovu okolnost, ali menadžment Instituta nije reagovao.

Da su četiri higijeničarke istovremeno i servirke, “Vijestima” je potvrdio predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević:

“Imali smo razgovor sa tim radnicama. Nažalost, veliki je problem to što sistematizacija radnih mjesta nema i opisa posla na kojem je zaposleni angažovan. Zbog toga već određeni period i vršimo pritisak na nadležne da se uradi nova sistematizacija”.

Direktorka Instituta Danojla Dakić nije odgovarala na pozive “Vijesti”.

Komentarišući da li je to što se u zdravstvu već nekoliko posljednjih godina prave rezovi i razne racionalizacije, pa se štedjelo i na sredstvima za higijenu, moglo da dovede do zaraze u bjelopoljskoj bolnici, Pavićević je kazao da je “o tome teško u ovom trenutku govoriti”.

“Smatramo da su organizacioni problemi u zdravstvu jako veliki. Dešavaju se organizacioni propusti, što se mora ispraviti. Nije sve u parama”.

Radnici KCCG masovno na pregledu

Institut za javno zdravlje (IJZ) u srijedu su preplavili zaposleni u KCCG, koji su, tvrde izvori “Vijesti” iz te ustanove, radili sanitarne preglede.

Zašto su zdravstveni radnici iz KCCG baš tog dana masovno vadili knjižice nije bilo moguće provjeriti - direktor Boban Mugoša nije odgovorio na poziv i sms poruku novinarke “Vijesti”.

Bonus video: