Vlada odbacila predlog za vraćanje klevete u Krivični zakonik

Poslanice su zatražila uvođenje uvrede i klevete kao krivičnog djela zbog sramne kampanje "Informera" protiv direktorice MANS-a Vanje Ćalović
0 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Pozitivna CG
Azra Jasavić, Foto: Pozitivna CG
Ažurirano: 20.11.2014. 17:03h

Vlada je odbila predlog vraćanja klevete i uvrede u Krivični zakonik, koji su inicirale poslanice Snežana Jonica (SNP), Draginja Vuksanović(SDP) i Azra Jasavić (Pozitivna Crna Gora) navodeći da bi to bio korak unazad u slobodi informisanja i medija.

U mišljenju, koje je potpisao ministar pravde Duško Marković, podsjeća se da je propisivanje krivičnog djela uvrede i klevete bilo propisano na identičan način u KZ prije nego je ono ukinuto.Ministar je naveo da su predlagači kao razloge naveli nedostatak profesionalnih i etičkih standarda pojedinih predstavnika medija i nespremnost društva za dekriminalizaciju klevete i uvrede.

"Ponovno uvođenje uvrede i klevete je neprihvatljivo," navodi Marković, uz podsjećanje da je Evropska KOmisija ranije izrazila zabrinutost za slobodu medija, prijetnje novinarima i nesrazmjerne kazne za klevetu, nakon čega je ona dekriminalizovana.

Poslanice su zatražila uvođenje uvrede i klevete kao krivičnog djela zbog sramne kampanje "Informera" protiv direktorice MANS-a Vanje Ćalović, a nakon što su tužilaštvo i sud u više navrata saopštili da nemaju zakonski osnov za krivičnu odgovornost tabloida.

Sud je, na zahtjev tužilaštva, zabranilo već objavljene tekstove za koje je ocijenilo da krše osnovna ljudska prava zajemčena Ustavom.

Dio javnosti ranije je osudio inicijativu za vraćanje klevete u KZ, jer bi ona mogla biti oružje u rukama funkcionera koji su nezadovoljni izvještajima nezavisnih medija.

Poslanice međutim vjeruju da Crna Gora nije bila zrela za dekriminalizovanje klevete.

Bonus video: