Sindikat EF: Spriječimo urušavanje Ekonomskog fakulteta

0 komentar(a)
Ekonomski fakultet protest, Foto: Luka Zeković
Ekonomski fakultet protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.11.2014. 18:26h

Sindikalna organizacija državnog Ekonomskog fakulteta (EF) jednoglasno je podržala dosadašnje aktivnosti tog kolektiva, usmjerene da spriječe urušavanje Ekonomskog fakulteta, kao i na čuvanje ugleda i dostojanstva najstarije visokoškolske institucije u Crnoj Gori.

To je saopšteno iz Sindikalne organizacije EF, iz koje su pozvali ostale sindikalne organizacije i Sindikalnu organizaciju Univerziteta da ih podrži.

Na današnjoj sjednici Sindikata EF ocijenjeno je da je krajnji cilj kojem teži kolektiv Ekonomskog fakulteta unapređenje postojećeg stanja na Univerzitetu Crne Gore.

"A sve u svrhu podizanja nivoa kvaliteta visokog obrazovanja, koji je usljed nedostatka vizije aktuelne uprave Univerziteta ozbiljno doveden u pitanje", saopšteno je iz sindikalne organizacije EF.

Pozvali su sindikalne kolege na podršku, uvjereni da je ostvarivanje javno iskazanih zahtjeva ovog kolektiva najbolji doprinos zaštiti prava akademskog i neakademskog osoblja, odnosno efikasnijem funkcionisanju Univerziteta Crne Gore i svih univerzitetskih jedinica.

Saradnike otpuštaju, opstruiraju i uslovljavaju

Asocijacija saradnika i studenata postdiplomskih i doktorskih studija UCG podržali su kolektiv i studente Ekonomskog fakulteta u naporima da, kako je saopšteno, sačuvaju kredibilitet i dostojanstvo visokog obrazovanja i daju svoj doprinos misiji razvoja nauke i naučne misli.

"Pridružujemo se ocjeni kolega sa Ekonomskog fakulteta da značajan dio problema saradnika u nastavi na UCG predstavljaju uspostavljanje 'različitih prepreka' prilikom izbora u akademsko zvanje, pritisci i zahtjevi za prestankom radnog odnosa gotovo kompletnog saradničkog kadra, pri čemu je sve započeto tokom prethodne administracije na Univerzitetu", poručuje se u saopštenju Asocijacije.

Podsjećaju da je ta organizacija nekoliko puta u prethodnom periodu upućivala formalne zahtjeve upravi UCG, dekanima i sincikalnim organizacijama, ali i javnost o neophodnosti izmjena Statuta Univerziteta.

"Sa ciljem zaštite položaja i prava svih saradnika na UCG, koji predstavljaju budućnost ustanove. Ovakav angažman i ophođenje uprave UCG prema saradnicima rezultiralo je prestankom radnog odnosa za skoro 50 naših kolega u proteklih godinu dana, i to sa titulama magistara i doktora nauka. Ovakva politika koja podstiče otpuštanje mladog kadra u koji se godinama ulagalo treba da je zabrinjavajuća po budućnost opstanka UCG", zaključuje se u saopštenju.

Predstavnici Ekonomskog fakulteta u Podgorici zahtijevaju hitnu smjenu aktuelnog rukovodstva Univerziteta Crne Gore, promjenu Statuta, kao i da se Statutom odredi da makar jedan profesor društvenih nauka bude prorektor za tu oblast i da predsjedava Vijećem društvenih nauka.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici prof.dr Milivoje Radović razriješen je dužnosti u petak, odlukom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Saopšteno je da je smijenjen zbog prekomjernog broja upisanih studenata na toj univerzitetskoj jedinici.

U znak podrške Radoviću, uz poruku da hoće da spriječe urušavanje Ekonomskog fakulteta, kompletna uprava Ekonomskog fakulteta podnijela je ostavku.

I studenti Ekonomskog fakulteta protestuju, nezadovoljni odnosom Univerziteta prema fakultetu i zbog toga što novac njihovih roditelja ne ide za unapređenje uslova studiranja već pokrivanje gubitaka Univerziteta.

Upravni odbor Univerziteta izabrao je vanrednu profesoricu Maju Baćović za vršioca dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta na tri mjeseca. Prof. dr Baćović je, prema nezvaničnim informacijama, bliska osnivaču Univerziteta Donja Gorica Veselinu Vukotiću, gdje suvlasnički udio ima premijer Milo Đukanović.

Bonus video: