Izložba "Morski otpad" po prvi put u Crnoj Gori

Izložba "Morski otpad" se sastoji od oslikanih buradi, koji simbolično kroz deset tematskih cjelina predstavljaju šta je morski otpad, odakle dolazi, kako utiče na životnu sredinu, koji su izazovi za Crnu Goru, ali i kako svaki pojedinac može da bude dio rješenja
120 pregleda 0 komentar(a)
more otpad, Foto: Shutterstock.com
more otpad, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.11.2014. 13:25h

Izložba "Morski otpad", kojom će u Crnoj Gori po prvi put biti predstavljeni izazovi koje ova vrsta otpada predstavlja za čovjeka i životnu sredinu, biće postavljena od 24. do 28. novembra u centralnom atrijumu tržnog centra Delta City.

Izložba je dio Marlisco projekta, evropske inicijative usmjerene na podizanje svijesti o potrebi rješavanja problema morskog otpada. Na inicijativu kompanije Coca-Cola Hellenic i uz partnersku podršku Ekološkog pokreta "Ozon", Crna Gora će biti druga evropska zemlja, nakon Grčke, u kojoj će posjetioci moći da se upoznaju s jedinstvenim konceptom ove izložbe.

"Održivost je utkana u široki opseg aktivnosti kompanije Coca-Cola Hellenic, od pakovanja koja se mogu reciklirati, pa do saradnje sa lokalnim partnerima i državama u stvaranju efikasnijih sistema prikupljanja otpada. Zajedno sa Marlisco inicijativom i Ozonom sada želimo da stavimo fokus na kompleksan problem morskog otpada, koji najvećim dijelom nastaje ljudskom nebrigom. Važno je da svaki građanin prepozna svoju ulogu i odgovorno postupa sa otpadom, ne samo u svojim domaćinstvima, već i na javnim mjestima", saopštila je menadžer u kompaniji Coca-Cola Hellenic Jelena Trninić.

Izložba "Morski otpad" se sastoji od oslikanih buradi, koji simbolično kroz deset tematskih cjelina predstavljaju šta je morski otpad, odakle dolazi, kako utiče na životnu sredinu, koji su izazovi za Crnu Goru, ali i kako svaki pojedinac može da bude dio rješenja.

"Cilj izložbe je da istaknemo problem morskog otpada, koji ne poznaje granice, i ukažemo na prevenciju jer rješenje zavisi i od svakog od nas pojedinačno. Ovo je posebno važno u Crnoj Gori, koja je poznata po svom moru i priobalju, pa vjerujem da će izložba uticati na povećanje svesti o važnosti očuvanja životne sredine“, poručio je direktor "Ozona" Aleksandar Perović.

Marlisco projekat u 15 mediteranskih zemalja okuplja 20 subjekata, usmjerenih na definisanje održive kolektivne vizije u vezi s morskim otpadom.

Izložba će biti dio postavke Waste and Art festivala, u organizaciji Ekološkog pokreta "Ozon", kojim će se po prvi put u Crnoj Gori obilježiti Evropska sedmica za smanjenje otpada.

Više informacija o projektu možete pronaći OVDJE.

Bonus video: