Sindikat zdravstva pri SSCG ne može da se priključi protestu 6. decembra

Sindikati prosvjete, zdravstva, odbrane, Univerziteta i Vojske pri Uniji slobodnih sindikata održaće protest ispred Skupštine Crne Gore 6. decembra zbog stava Vlade da nema povećanja zarada zaposlenima u javnom sektoru
51 pregleda 9 komentar(a)
Ljiljana Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ljiljana Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.11.2014. 12:42h

Sindikat zdravstva pri Savezu sindikata ne može se priključiti najavljenom prostestu kolega pri Uniji poslodavaca 6. decembra, jer su pregovori sa Ministarstvom finansija u toku, kazala je predsjednica te radničke organizacije, Ljiljana Krivokapić.

Sindikati prosvjete, zdravstva, odbrane, Univerziteta i Vojske pri Uniji slobodnih sindikata održaće protest ispred Skupštine Crne Gore 6. decembra zbog stava Vlade da nema povećanja zarada zaposlenima u javnom sektoru.

Krivokapić je rekla da je Sindikat zdravstva pri Savezu sindikata počeo pregovore sa Ministarstvom finansija i da su formirane radne grupe, koje treba da izvrše uvid u budžete zdravstvenih institucija, da bi se vidjelo kako se troši novac i da li se iz unutrašnjih rezervi može naći prostor za povećanje zarada.

"Zato Sindikat zdravstva pri Savezu sindikata ne može se priključiti protestu jer su pregovori u toku. Nadamo se da će se, kada se taj uvid dobro uradi i izvrši, naći prostora iz unutrašnjih rezervi, otpočne povećanje zarada za sistem zdravstva", kazala je Krivokapić agenciji MINA.

Ona je podsjetila da je Sindikat zdravstva više puta ukazao gdje se može naći prostor za povećanje zarada zaposlenih u tom sektoru.

"Više puta smo apostrofirali da se u koracima smanjuje novac, koji se troši za prevoz pacijenata od mjesta gdje se pruža specijalistička usluga, za putovanja van države, za bolovanja koja su duža od mjesec, za trošenje materijalnih sredstava i drugih oblika trošenja unutar samih zdravstvenih ustanova", precizirala je Krivokapić.

Na taj način je, kako je dodala Krivokapić, moguće vidjeti sa kojim unutrašnjim rezervama raspolaže sektor zdravstva.

"Nadamo se da će i država opredjeliti određeni novac, pa naredne i 2016. godine očekujemo povećanje zarada", kazala je Krivokapić.

Ona je objasnila da će krajem novembra, i početkom decembra prve radne grupe posjetiti zdravstvene ustanove i imati uvid u njihove budžete.

Bonus video: