FAO: Crna Gora može da pretvori drvo u energiju koja ne zagađuje okolinu

"Pitanje drvne energije se dotiče energetike, šumarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja", rekao je Vladimir Rahmanin, pomoćnik generalnog direktora i regionalni predstavnik FAO za Evropu i Centralnu Aziju
84 pregleda 8 komentar(a)
šume_5, Foto: ARHIVA VIJESTI
šume_5, Foto: ARHIVA VIJESTI
Ažurirano: 20.11.2014. 09:51h

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) ističe da sume pokrivaju 60 posto Crne Gore zbog čega je ona jedna od zemalja koje su najviše pokrivene šumama u Evropi, pa se postavlja pitanje šta Crna Gora može da uradi sa ovim ogromnim, vrijednim i uglavnom neiskorišćenim prirodnim bogatstvom.

"Odgovor je jasan: može da pretvori drvo u energiju koja ne zagađuje okolinu. Djelimično zahvaljujući inovativnom izvještaju koji je nedavno izdala FAO, Crna Gora se nalazi u dobroj poziciji kako bi iskoristila potencijal svojih šuma i unaprijedila svoj mladi sektor drvne energije", ističe se u saopštenju FAO.

Izvještaj pod nazivom "Integralno pregledno mapiranje ponude i potražnje drvne biomase kao energenta" sažeto predstavlja zaključke studije koju je naručila FAO uz podršku Luksemburške agencije za razvoj i saradnju.

"Ova studija je pokazala da skromna infrastruktura i zastarjela politika ograničavaju proizvodnju i potrošnju svih vrsta drvnog goriva, od podijeljenog drveta, preko briketa od čokota do drvenih peleta. Drugim riječima, Crna Gora gubi privredne i ekološke prednosti koje pruža drvna energija", kaže se u saopštenju.

Dodaje se međutim da razvoj industrije drvne energije ne predstavlja lak zadatak ni za jednu vladu.

"Pitanje drvne energije se dotiče energetike, šumarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja", rekao je Vladimir Rahmanin, pomoćnik generalnog direktora i regionalni predstavnik FAO za Evropu i Centralnu Aziju.

"Ovo često dovodi do fragmentacije institucionalne odgovornosti koja gubi drvnu energiju u pukotinama dnevne politike", dodao je on.

U saopštenju se dalje kaže da ovaj izvještaj predstavlja ključni resurs za donosioce odluka u Crnoj Gori zbog toga što ga karakteriše mnoštvo osnovnih i geografskih podataka.

"Izvještaj pruža osnovne informacije o planiranju koje će biti potrebne kako bi se poboljšao pristup šumama, izvršila ulaganja u infrastrukturu prerade, uspostavili državni ciljevi seče i pristupilo donošenju ostalih mera politike kojima će se stvoriti pogodno okruženje za proizvodnju drvnog goriva. U izvještaju se Crna Gora poziva da proširi ograničene, ali obećavajuće napore za renoviranje sistema za grijanje u školama, bolnicama i vladinim zgradama. Ovim bi se u sektor drvnog goriva Crne Gore prebacilo gotovo 5,4 miliona eura koja se godišnje troše na fosilna goriva", piše u saopštenju FAO.

Podsjeća se da kao potpisnica Protokola iz Kjotoa, Crna Gora će takođe ubirati plodove ekoloških prednosti drvne energije, a da proizvodnja drvnog goriva u tandemu sa održivim gazdovanjem šumama predstavlja karbon-neutralan proces.

"Studija otkriva pravu veličinu tržišta drvnog goriva u Crnoj Gori. Ulagačima se predstavljaju stabilne informacije kako bi razvijali sektor drvne industrije i izgradili veće tržište koje će unaprijediti ekonomsku dobrobit zemlje i ruralnog stanovništva", rekao je Norbert Vinkler-Ratonji, šumarski stručnjak iz Regionalne kancelarije FAO u Budimpešti.

Bonus video: