Vojvodić: I da sad krenemo s digitalizacijom ne bi završili prije 2016.

Digitalizacija košta od 12 do 15 miliona eura, to je obaveza države, tvrdi Rade Vojvodić
0 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Luka Zeković
Rade Vojvodić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.11.2014. 20:17h

I kada bi Radio-televizija Crne Gore (RTCG) imala novac da odmah krene u digitalizaciju, taj posao ne bi mogao da bude završen prije marta 2016. godine, izjavio je generalni direktor RTCG Rade Vojvodić.

Komentarišući informaciju da je za digitalizaciju RTCG, koja je već trebalo da bude završena, u budžetu za 2015. predviđeno svega 100 hiljada eura, on je pojasnio da je to samo za tendersku proceduru.

Vojvodić je istakao da bi digitalizacija mogla da košta od 12 do 15 miliona eura, ocijenivši da je to obaveza države, ali i da je neizvjesno da li će se i kada RTCG digitalizovati.

"To je vrlo ozbiljan i skup projekat. Prvo treba napraviti projektni zadatak koji će biti osnova za raspisivanje tendera i na tome radi grupa naših inženjera. Nakon toga treba raspisati tender koji opet traži određeno vrijeme. I kada se odabere izvođač, to zahtijeva vrijeme jer nije lako digitalizovati toliku kuću. Sve u svemu, sad da imamo novac i projekat i da krenemo ne bi stigli da sve završimo prije proljeća 2016. godine", kazao je Vojvodić za "Vijesti".

On je rekao da je plan da jedan od uslova na tendera bude da RTCG dobije godinu grejs perioda, a da u naredne četiri isplati uloženo u digitalizaciju.

I predsjednik Savjeta RTCG Ivan Mitrović tvrdi da je zakonska obaveza države da plati digitalizaciju, jer Javni servis nije profitna organizacija.

Član Savjeta Goran Đurović smatra da prvo treba napraviti ozbiljan projekat, koji bi prošao reviziju neke referentne ustanove, da bi se precizno znalo šta treba uraditi.

"Tek nakon toga može se raspisati tender i izabrati najbolji ponuđač i znati koliko će to da košta", kazao je Đurović.

RDC traži da RTCG plaća direktno

Predsjednik Odbora direktora Radio-difuznog centra (RDC) Slobodan Stanišić saopštio je da država znatno smanjila iznos za prenos signala RTCG. RDC je prethodnih godina za tu uslugu trebalo da dobija po 900 hiljada, a za narednu je planirano 228,5 hiljada.

RDC-u za prethodne tri godine nije plaćeno po 900 hiljada za prenos signala RTCG. Za RDC je bitno da se kroz započete izmjene Zakona o javnim radio-difuznim servisima precizira da RTCG direktno plaća RDC-u uslugu prenosa, kao i drugi mediji.

Bonus video: