Ombudsman: Stigle 92 pritužbe u oblasti prava djeteta

"Određeni broj pritužbi je upućen na rad osnovnih sudova i to - u dijelu postupanja u brakorazvodnim sporovima, postupcima uređivanja ličnih odnosa, utvrđivanja vršenja roditeljskih prava, nepoštovanja obaveze plaćanja izdržavanja i izvršenja pravosnažnih sudskih odluka"
1 komentar(a)
Djeca, Foto: Shutterstock
Djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.11.2014. 16:32h

Zaštitnik za ljudska prava je, od početka godine do 1.novembra, primio 92 pritužbe u oblasti prava djeteta, koje su se odnosile na rad centara za socijalni rad, ministarstava rada i socijanog staranja, zdravlja i prosvjete, saopšteno je iz kacelarije ombudsmana.

Iz te institucije su, povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava 20. novembra, kazali da su se pritužbe iz oblasti prava djeteta odnosile na rad osnovnih sudova, pojedine osnovne i srednje škole, kao i na rad lokalnih samouprava.

"Zaštitnik i pored ostvarenog progresa u oblasti socijalne zaštite, imao je u radu značajan broj pritužbi na rad i postupanje centara za socijalni rad i to u dijelu postupanja prilikom određivanja starateljstva nad djecom kao i postupanjem Centara u radu sa porodicama koje imaju narušene porodične odnose izazvane konfliktnim razvodima", kaže se u saopštenju ombudsmana.

Zaštitnik je, kako se dodaje, imao i pritužbe koje su se odnosile na ostvarivanje zdravstvene zaštite u kojima je ukazivano na uskraćivanje zdravstvene zaštite djeci u skladu sa važećim propisima.

"Određeni broj pritužbi je upućen na rad osnovnih sudova i to - u dijelu postupanja u brakorazvodnim sporovima, postupcima uređivanja ličnih odnosa, utvrđivanja vršenja roditeljskih prava, nepoštovanja obaveze plaćanja izdržavanja i izvršenja pravosnažnih sudskih odluka", precizira se u saopštenju.

Navodi se da je Zaštitnik, kada je u pitanju pravo na obrazovanje, u toku godine imao u radu pritužbe na više osnovnih i srednjih škola i na Ministarstvo prosvjete.

"Pritužbe su se u jednom dijelu odnosile na postupanje prosvjetnih radnika prema učenicima kao i na objektivnost ocjenjivanja. Određeni broj pritužbi je ukazivao na disciplinu u obrazovnim ustanovama i na učestalo vršnjačko nasilje od strane pojedinih učenika", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik je, kako se dodaje, primjetio da je većinu pritužbi, koje se odnose na ostvarivanje prava na obrazovanje, podnijeta od djece tj. Učenika. „To ukazuje na ostvarivanje dječije participacije u velikoj mjeri i pokazuje sve veće interesovanje djece za uključivanje u procese koji ih se direktno tiču“.

Zaštitnik je u tekućoj godini intezivno radio sa djecom kroz obilaske obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola kao i ustanova za smještaj djece i mladih i na taj način uspostavio direktnu komunikaciju sa djecom i upoznao ih sa svojim nadležnostima“, podsjetili su kancelarije ombudsmana.

Kako se navodi, kreativno edukativne radionice, koje se kontinuirano održavaju sa djecom, očigledno daju dobre rezultate „jer djeca sve više poznaju i razumiju svoja prava a samim tim i prepoznaju povrede“.

"Prepoznatljivost Institucije Zaštitnika među djecom je najbolji rezultat koji se može očekivati i govori prije svega o sve boljem poznavanju dječijih prava od djece, a samim tim i prepoznavanju povreda i uskraćivanja garantovanih prava", poručili su iz te institucije.

To, kako smatraju, predstavlja nadu da će generacije djece koja se bore za svoja prava i koja pišu Zaštitniku, "sjutra biti članovi društva u kojem će se poštovati pravo drugoga i u kojem će povrede ljudskih prava i sloboda biti rijetkost".

"Direktni rad sa djecom omogućava da se prava djeteta sagledaju i iz ugla djeteta, onoga što je za dijete bitno i važno, Zaštitnik se odlučio da uputi javni poziv za formiranje Mreže zlatnih savjetnika Zaštitnika", navodi se u saopštenju.

Cilj Mreže zlatnih savjetnika Zaštitnika je, kako se pojašnjava, stvaranje uslova za postizanje većeg stepena i učešća djece i mladih u svim oblastima društvenog života, radi afirmacije i zaštite njihovih osnovnih prava i sloboda.

Bonus video: