Konjević nije tražio da se prisluškuju sudije

U saoštenju nije precizirano da li su imali uvid u stenogram, kao što su tražili
0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Zoran Đurić
Raško Konjević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.11.2014. 16:49h

Generalni sekretarijat Vlade obavjestio je Sudski savjet da ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nije tražio na sjednici Vlade da se prisluškuju sudije.

Sudije Upravnog suda ranije su se obratile Sudskom savjetu, tražeći da provjeri da li je tačna izjava podgoričkog paroha Velibora Džomića da je ministar takav stav iznio, ljut zbog toga što na tom sudu padaju odluke MUP-a. Džomić je rekao da se to odnosi i na njegov slučaj, jer je Sud poništavao rješenja MUP-a kojim se odbija produženje boravišta Konjeviću.

Zbog zabrinutosti da je informacija tačna, jer nije demantovana, sudije su u obraćanju Sudskom savjetu istakle da je ona kod njih izazvala zabrinutost zbog mogućeg pokušaja i namjere zastrašivanja i pritiska u vršenju sudske funkcije.

Sudski savjet je zatim od Vlade zatražio stenogram sjednice, koju je Džomić pominjao a koja je održana uoči ljetnjih odmora.

Na sajtu Sudskog savjeta danas je objavljeno da je "konstatovao da je Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore Sudskom savjetu dostavio informaciju kojom navodi da "ni jedan član Vlade, pa ni ministar unutrašnjih poslova nije tražio da se izvrše bezbjednosne ili bilo kakve druge provjere sudija Upravnog suda Crne Gore."

U saoštenju nije precizirano da li su imali uvid u stenogram, kao što su tražili.

Sudski savjet je danas razgovarao i sa kandidatima koji ispunjavaju uslove za jednog sudiju Vrhovnog suda Crne Gore i jednog sudiju Upravnog suda Crne Gore.

Na osnovu izjašnjenja Komisije za testiranje oni su međutim odlučili da se ponavi testiranje za kandidate koji ispunjavaju uslove za izbor sudije Osnovnog suda u Podgorici, jednog sudije Osnovnog suda u Beranama i jednog sudije Osnovnog suda u Ulcinju "u cilju kvalitetnog kadrovskog jačanja sudskog sistema i zadovoljenja legaliteta i legitimiteta prilikom izbora".

Savjet je raspisao i oglas za izbor predsjednika Osnovnog suda u Žabljaku.

Bonus video: