Mreža žena PZP: Ostavke Radunovića i Jeremića samo jedan od zahtjeva

Mreža žena PzP-a podsjeća da su na skupu tražili da se dozvoli uvid u briseve i antibiograme od 2007. do 2014. godine koji su rađeni u porodilištima u Crnoj Gori i da sanitarna inspekcija uđe u sva porodilišta u Crnoj Gori
96 pregleda 2 komentar(a)
protest porodilište, Foto: Savo Prelević
protest porodilište, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2014. 15:45h

Ostavke ministra zdravlja i direktora bolnice u Bijelom Polju ne znače ništa ukoliko se ne ispune zahtjevi koji bi garantovali početak uvođenja reda u porodilišta u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Mreže žena Pokreta za promjene (PzP).

Mreža žena PzP-a, kako su saopštili, podržava prihvatanje odgovornosti i podnošenje ostavki ministra Miodraga Radunovića i direktora bjelopoljske bolnice, Tomislava Jeremića.

"Međutim, ne možemo biti do kraja zadovoljni jer je to samo jedan od zahtjeva koji smo saopštili tokom protestne šetnje u ponedjeljak", kaže se u saopštenju.

Mreža žena PzP-a podsjeća da su na skupu tražili da se dozvoli uvid u briseve i antibiograme od 2007. do 2014. godine koji su rađeni u porodilištima u Crnoj Gori i da sanitarna inspekcija uđe u sva porodilišta u Crnoj Gori.

Na skupu je traženo da se formira zajedničko radno tijelo, koje bi uključilo ne samo predstavnike političkih partija već i predstavnika civilnog sektora koje bi kontrolisalo uzimanje i analizu briseva i antibiograma u bolnicama u Podgorici, Cetinju, Baru, Kotoru, Bijelom Polju i u Beranama.

Među zahtjevima je i trenutno pokretanje disciplinskih postupaka protiv odgovornih lica, kao i zahtjev da tužilaštvo pokrene što hitniju istragu i krivične prijave protiv odgovornih.

"Pošto je tužilaštvo u međuvremenu pokrenulo istragu, istrajaćemo u zahtjevu da se ona sprovede do kraja i da, da rezultate odnosno da odgovorne privede pravdi. Dakle, ostavke ne znače ništa ukoliko se ne ispune i ostali zahtjevi koji bi garantovali makar početak uvođenja reda u porodilišta u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Kako je navela Iva Pavlović iz Mreže žena PzP-a, Bijelo Polje nije izolovan slučaj i u periodu od 22. oktobra do 24. oktobra 2009. godine u Centar za neonatologiju Kliničkog centra primljeno je devetoro novorođenčadi.

"Jedno je primljeno u teškom stanju i nekoliko sati je bezuspješno reanimirano. Bebe su prebačene iz Beranskog porodilišta. Roditelji preminule bebe su Nebojša i Milijana Vujisić iz Kolašina. Pokrenuli su tužbu, međutim sistem je uspješno zatvoren i suđenja nikada nije ni bilo. Beba je prema obdukcionom nalazu koji je potpisao dr. Borovinić umrla od sepse", dodala je Pavlović.

Kako se navodi u saopštenju Mreže žena PzP-a, bitka za porodilišta u Crnoj Gori je tek počela.

"A mi nećemo odustajati od naših zahtjeva, jer zataškavanje, falsifikovanje dokumentacije, prebacivanje odgovornosti više ne smije da bude uobičajena praksa".

Iz Mreže žena PzP-a pozvali su Jeremića da razduži službeni auto koji, kako se navodi, još koristi.

Bonus video: