Crnogorski jezik na sajtu Vlade Srbije

U posebnim rubrikama predviđen je i crnogorski jezik kao i sva rješenja koja su dobila imenovani članovi Nacionalnog savjeta su na crnogorskom jeziku. Službeni jezik crnogorskog nacionalnog savjeta je crnogorski jezik, što je predviđeno Zakonom
2 komentar(a)
Crnogorski nacionalni savjet, Foto: CNZ
Crnogorski nacionalni savjet, Foto: CNZ
Ažurirano: 19.11.2014. 13:15h

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji u Beogradu u sali Opštine Stari Grad održao je konstutativnu sjednicu kojoj su prisustvovala 22 od 23 člana koliko broji crnogorski nacionalni savjet.

Prvom sjednicom koja je po karakteru bila konstutativna predsjedavao je najstariji član, akademski slikar, Ratko Šoć, kandidat za predsjednika i nosilac liste koja je pobjedila na izborima.

"Predsjedavajući je čitanjem imena 23 člana savjeta potvrdio mandate prvom sazivu manjinskog savjeta Crnogoraca Srbije. On je ovom prilikom ocijenio da je Nacionalni savjet istorijski čin, značajan za nacionalnu emanacipaciju čitave crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji. Posebno u područjima kulture, obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma", navodi se u saopštenju Crnogorskog nacionalnog savjeta.

Kako se dodaje prvi korak u tom pravcu odmah nakon formiranja savjeta načinili su državni organi Srbije, odnosno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Na sajtu pomenutog ministarstva stoji rubrika "prevod relevantnih propisa na jezike nacionalnih manjina". U posebnim rubrikama predviđen je i crnogorski jezik kao i sva rješenja koja su dobila imenovani članovi Nacionalnog savjeta su na crnogorskom jeziku. Službeni jezik crnogorskog nacionalnog savjeta je crnogorski jezik, što je predviđeno Zakonom.

"Glavni zaključak ovog sastanka je da se sledeća sjednica održi u 24. novembra u Vrbasu. Za tu sjednicu je potrebno pripremiti Statut, jer je Zakonski rok za njegovo usvajanje 10 dana od konstituisanja savjeta. Pored usvajanja Statuta na dnevnom redu naredne sjednice naći će se i izbor predsjednika kao i ostalih kadrovskih predloga. Dogovoreno je da predstavnici obje liste obave prethodno konsultacije oko kadrovskih i statutarnih rešenja, kako bi se postigao što veći konsenzus u radu na narednoj sjednici".

Bonus video: