Knežević: Rektorka - od rediteljke do policajca

Knežević smatra da bi bilo do nivoa apsurda da Vojvodić bilo koga proziva za korupciju i nepotizam. "Naprotiv, ona je posljednja osoba koja u Crnoj Gori ima pravo da govori na tu temu"
85 pregleda 0 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Ivan Petrušić
Milan Knežević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 19.11.2014. 12:04h

Dužnost rektorke Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmile Vojvodić je da brani autonomiju te institucije, a ne da je podriva po taktu svojih nalogodavaca, poručio je funkcioner Demokratskog fronta, Milan Knežević.

"Policijski metodi nove rektorke Vojvodić, koja zavodi torturu po UCG, da nijesu zabrinjavajući i opasni po visoko obrazovanje, mogli bi se pravdati njenom potrebom da u realnom životu na Ekonomskom fakultetu režira Sumnjivo lice", saopštio je Knežević.

Vojvodić, koja, kako je rekao, nema titulu ni magistra, ni doktora nauka, a predvodi magistre i doktore sa UCG, krenula je u obračun sa najstarijim fakultetom u Crnoj Gori, smjenjujući za početak dekana, uz obrazloženje da je upisao nekoliko studenata više nego je trebalo.

Ekonomisti traže ostavke rukovodstva Univerziteta

"Kakav nonsens u jeftinoj režiji nove rektorke. Ako ih je čak i upisao, zar se zato smjenjuje dekan, koji uživa visok ugled u svojoj instituciji, a što se pokazalo i masovnom podrškom profesora i studenata, i ogranka Ekonomskog fakulteta iz Bijelog Polja", naveo je Knežević.

On je pitao da li je suštinski razlog u tome što dekan Ekonomskog fakulteta ne pristaje da bude poslušnik rektorke i Rektorata ili je Vojvodić zadužena da napravi nemire na Univerzitetu radeći u prvoj fazi na njegovoj marginalizaciji.

"A zatim da ostvari projekat favorizovanja privatnog Univerziteta Donja Gorica, koji je u privatnom vlasništvu Mila Đukanovića. Ili, i jedno i drugo", dodao je Knežević.

Kako je naveo, ako Vojvodić već ukazuje na navodnu korupciju i nepotizam, i raspolaže sa dokazima, odmah treba da obavijesti VDT i crnogorsku javnost, jer je to njena obaveza kao vodeće individue Univerziteta.

Knežević smatra da bi bilo do nivoa apsurda da Vojvodić bilo koga proziva za korupciju i nepotizam. „Naprotiv, ona je posljednja osoba koja u Crnoj Gori ima pravo da govori na tu temu“.

"Zato Vojvodić, suprugu bivšeg ministra kulture, i sadašnjeg ambasadora Crne Gore u Beogradu, i direktoricu povlašćene agencije MAPA, koja godinama radi politički marketing za Vladu Crne Gore, uz honorare od više stotina hiljada eura, podsjećam da je njena dužnost da brani autonomiju državnog Univerziteta, a ne da ga podriva iznutra po taktu svojih nalogodavaca", saopštio je on.

Prema riječima Kneževića, brutalnost Vojvodić u gušenju te fakultetske jedinice doprinijela je da kompletna Uprava podnese ostavke, da studenti i profesori zajedno brane akademske slobode i principe, a među profesorima je i doajen tog Fakulteta, Božo Mihailović.

"Ovo ide u prilog ocjeni da je nova rektorka krenula u brutalni, ali nepromišljen obračun s najstarijim fakultetom u Crnoj Gori, pa bi joj se lako moglo desiti da padne na prvom ispitu. U ovom slučaju sve je brutalno jasno i simbolika je izlišna", dodao je on.

Zato bi, naveo je Knežević, umjesto ostavke dekana Radovića, sve univerzitetske jedinice trebalo da zahtijevaju ostavku Vojvodić, "jer su oni sljedeći u ambulanti gušenja autonomije fakulteta".

"Tako bi pokazali i njoj i njenim instruktorima da neće dozvoliti dalju marginalizaciju i urušavanje institucije koja bi u sretnim zemljama trebalo da bude temelj svakog društva", poručio je on.

Bonus video: