Vojvodić odgovara Ekonomskom: Nemaju pravo razgovora na ravnoj nozi

Zahtjeve imaju i studenti, i to da novac koji uplaćuju na osnovu školarine bude u funkciji razvoja kvaliteta u uslova studiranja na fakulteta, a ne da pokriva "nečije gubitke na UCG i neodgovorno i bahato ponašanje"
162 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2014. 16:40h

Kolektiv Ekonomskog fakulteta zatražio je hitnu smjenu rukovodstva Univerziteta Crne Gore (UCG) i promjenu Statuta u cilju obezbjeđivanja veće samostalnosti fakulteta u okviru te institucije.

U znak protesta protiv odnosa UCG prema Ekonomskom fakuletu, ostavku na članstvo u Upravnom odboru UCG podnijela je ranije juče profesor te ustanove Vesna Karadžić, koja je u tom univerzitetskom tijelu zastupala interese Vlade Crne Gore .

Kolektiv fakulteta još traži i da se statutom UCG precizira obaveza da najmanje jedan od prorektora mora biti biran iz redova profesora društvenih nauka, i da mora predsjedavati Vijećem društvenih nauka.

Oni su to saopštili na drugom javnom času koji je održan u znak podrške bivšem dekanu Milivoju Radoviću koga je Upravni odbor UCG razriješio dužnosti zbog, kako su objasnili, prekoračenja ovlaštenja i prekomjernog broj upisanih studenata na toj univerzitetskoj jedinici, a nakon čega su dva prodekana i šest rukovodilaca programa podnijeli ostavke.

Organizatori su objasnili da su, iako je bila planirana konferencija za novinare, održali javni čas jer su studenti željeli da se obrate javnosti.

Rektor Radmila Vojvodić je povodom zahtjeva kolektiva Ekonomskog fakulteta saopštila da mora da podsjeti na početak spora dijela kolektiva Ekonomskog fakulteta sa rektorom i UO.

“Oni koji krše zakon nemaju legitimitet za razgovor na ravnoj nozi. Toliko“, poručila je Vojvodićeva.

Knežević: Rektorka - od rediteljke do policajca

Profesor Ekonomskog fakulteta Saša Vujošević kazao je da je jedan od problema nezakonito uzimanje novca studenata koji upisuju Ekonomski fakultet, u cilju pokrivanja gubitaka koje stvara Uprava UCG.

“Kad smo već kod nezakonitosti, pitamo upravu UCG da li je odluka o imenovanju vršioca dužnosti Ekonomskog fakulteta zakonita? Ako nije, da li će neko odgovarati za donošenje takve odluke? Ili zakon i dogovornost važi samo za Ekonomski fakultet, a ne nezakonitih odluka”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, odnos uprave UCG, koji se u poslednje vrijeme demonstrira, direktno omogućava nelojalnu konkurencija privatnim fakultetima«.

Student Nikolina Šćepanovićporučila je da studenti razumiju probleme sa kojima se suočava UCG, ali da ne žele da se ti problemir rješavaju “preko naših i leđa naših roditelja.

“Studenti Ekonomskog fakulteta zahtijevaju da novac koji roditelji izdvajaju za studiranje na tom fakultetu, bude u funkciji razvoja kvaliteta i uslova studiranja na našem fakultetu, a ne u funkciji pokrivanja nečijih gubitaka na UCG i neodgovornog i bahatog ponašanja”, poručila je ona.

Studenti traže i da UO UCG, prije podnošenja ostvake, poništi odluku o razrjeršenju “našeg dekana Mića Radovića, koga krive samo zato što je bio ne samo profesor nego roditelj svih nas pet hiljada studenata Ekonomskog fakulteta”.

Student prve godine Ekonomskog fakulteta, Stefan Bulajić, koji je naknadno upisan, rekao je da je povod njegovog obraćanja izjava rektorke UCG Radmile Vojvodić, koja se, kako je naveo, indirektno odnosi na njegovu porodicu.

“Naime, s punom moralnom i materijalnom odgovornošću, tvrdim da u mojoj familiji niko ni u primisli nije imao niti ima namjeru da bude saučesnik u koruptivnim radnjama, ma koje vrste. Tako sam vaspitavan, radi čega se i ponosim svojim roditeljima”, poručio je Bulajić.

Galerija

Bonus video: