Bosanska Agencija: Ispitajte prodaju državne imovine

Iz Agencije upozoravaju premijera Kantona Goražde da je firma "Drina" otuđila državnu svojinu i traže da obavijesti tužioca
272 pregleda 0 komentar(a)
Fakultet Mediteran Bar, Foto: Anto Baković
Fakultet Mediteran Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 18.11.2014. 19:29h

Bosanska Agencija za privatizaciju traži krivično gonjenje bivše uprave preduzeća “Drina” iz Goražda, jer je prodalo vrijednu državnu imovinu u Crnoj Gori. Agencija je 10. novembra uputila pismo premijeru Kantona, u kome navodi da je došla do informacije da je “Drina” prodala imovinu koja je vlasništvo tog Kantona.

"Informacija vam se dostavlja radi podnošenja izvještaja tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu protiv odgovornih osoba u MGIP 'Goražde' ili pokretanja parničnog postupka pred sudom u Crnoj Gori radi poništenja ugovora jer je imovina prodata”, piše u dopisu direktora Agencije Šuhreta Fazlića.

U dokumentu se navodi da je “Drina” 2008. “zaključila ugovor o kupoprodaji sa Slobodanom Kneževićem iz Nikšića i prodala mu imovinu za 266.666 eura i na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist na štetu Kantona Goražde”. Na spisku, kako pokazuje dokumentacija, je i plac u Baru čiji je vlasnik Knežević, a na kome se nalazi Univerzitet Mediteran.

Kolika je vrijednost imovine firme iz Goražda svjedoči činjenica da se zbog nje više od deceniju vodi desetine sudskih postupaka jer su na spisku stanovi u Podgorici, Baru, Herceg Novom, mašine, zemlja i šume… koji su rasparčani spornim ugovorima tokom i nakon rata 90-ih.

Pomoćnik direktora sarajevske Agencije za privatizaciju Senad Rahimić kazao je “Vijestima” da je imovina koja je pripadala “Drina” prodata Kneževiću u bescijenje.

Nekretnine građevinskog preduzeća, tokom rata 90-ih, na osnovu preregistracije preduzeća u Beogradu preuzela je firma “Omorika”, a zatim ih prodala Kneževiću. Većinu tih ugovora pravosnažnom presudom poništio je Vrhovni sud.

U međuvremenu je “Omorika” sa Duškom Kneževićem sklopila ugovor o zakupu prostora u kome se nalazi njegov “Mediteran” u Baru. Taj ugovor međutim pokušava da poništi Slobodan Knežević, koji je u međuvremnu postao vlasnik nekretnine, insistiranjem da se Univerzitet iseli.

Prema posljednim infromacijama, to bi moglo da se desi do sjutra, kada bi Nikšićanin trebalo da preuzme vrijedan prostor u centru Bara.

Rahimić: Knežević dobio imovinu u bescijenje

Rahimić je pojasnio da je imovina “Goražda” bila uknjižena na preduzeće kada se ono pripremalo za transformaciju, ali da je kasnije isknjižena i postala vlasništvo Kneževića, iako je nakon privatizacije pripadala Kantonu Goražde.

“To znači da je Uprava preduzeća obmanula državni kapital, ali mi nemamo nad ležnost pokretanja krivičnog gonjenja pa smo o svemu izvjestili premijera Kantona Goražde”, kazao je Rahimić.

On tvrdi da je ugovor sa Slobodanom Kneževićem sklopljen tako što je imovina data u bescijenje, jer je firma, sem stanova u Baru i Podgorici, imala i koncesije u kamenolomu u Baru.

Bonus video: