Dragana Čukić saslušana, tvrdi da je obdukcija tražena 22 sata nakon smrti

U subotu veče, kada je beba preminula na Institutu za bolesti djece u Podgorici, niko od ljekara nije tražio od patologa da pregledaju tijelo novorođenčeta
854 pregleda 9 komentar(a)
Dragana Čukić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragana Čukić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.11.2014. 06:39h

Tužilaštvo će ispitati šta se dešavalo u KCCG i zbog čega zdravstvene vlasti nijesu na vrijeme obaviještene, pa je juče izuzeta obimna dokumentacija iz te ustanove, ali i obavljeni prvi informativni razgovori sa ljekarima i medicinskim osobljem.

Patolog dr Dragana Čukić prva je u Podgorici saslušana u okviru istrage smrti bebe, a policija je iz Centra za patologiju i sudsku medicinu uzela i dokumentaciju oko toga kada je tužilac iz Bijelog Polja tražio da se uradi obdukcija tijela.

Čukićeva je potvrdila “Vijestima” da je dala izjavu inspektorima, naglasivši da je od nje obdukcija tijela bebe tražena tek nakon 22 sata od kako je nastupila smrt.

“Beba je preminula u subotu veče oko 20 časova. Te noći, ali i narednog dana, do kasnih popodnevnih sati, niko od mene nije tražio da se uradi sudska obdukcija. To je prva od nas u nedjelju u 18 časova tražila tužiteljka Vesna Šćepanović iz Bijelog Polja”, kazala je Čukićeva.

Inspektori podgoričke policije juče su uzeli izjavu i od tehničara sa Odjeljenja za sudsku medicinu u Podgorici Saše Jovovića, kojeg su pitali kada je stigao zahtjev za obdukciju i kada je ona urađena.

U subotu veče, kada je beba preminula na Institutu za bolesti djece u Podgorici, niko od ljekara nije tražio od patologa da pregledaju tijelo novorođenčeta. Beba je iste noći predata porodici, koja je narednog dana sahranila tek rođenog dječaka u Bijelom Polju.

Po nalogu tužiteljke Šćepanović, u nedjelju veče stigao je nalog da se uradi sudska obdukcija tijela, pa je zbog toga tražena i ekshumacija. To je urađeno u ponedjeljak ujutro, a patolog Nemanja Radojević je istog dana u Bijelom Polju uradio obdukciju i uzorke poslao na analizu. Tek za 5-6 dana, kada se urade sve analize, znaće se tačan uzrok smrti dječaka, koji je zdrav i sa ocjenom 9 rođen 8. novembra u bjelopoljskom Porodilištu.

“Vijestima” je u policiji rečeno da su na osnovu naredbe Tužilaštva juče uzeli i kompletnu dokumentaciju iz Kliničkog centra - Instituta za bolesti djece od dana prijema, ali i istorije bolesti svih pet beba, koje su u teškom stanju iz bjelopoljskog Porodilišta prebačene na liječenje u Podgoricu.

Za istragu će biti ključno da se ispita kada je ko u lancu KC-a obavijestio da inficirane bebe iz Bijelog Polja danima stižu na liječenje u Institut za djecu. Ali, i da li je neko trebalo da ranije traži da se ispita ima li epidemije u tamošnjem Porodilištu.

Na osnovu spiska Tužilaštva, inspektori će danas uzeti izjave i od ljekara i medicinskog osoblja iz Centra za neonatologiju KC-a, koji su bili uključeni u liječenje beba iz Bijelog Polja.

“Taj posao je planiran za danas”, kazali su “Vijestima” u policiji.

U okviru istrage o smrti i bolesti novorođenčadi iz Bijelog Polja, a po naredbi Tužilaštva, već je uzeta sva dokumentacija iz Opšte bolnice u Bijelom Polju, ali i izjave ljekara i medicinskog osoblja iz tamošnjeg Porodilišta.

U vrhu VDT-a “Vijestima” je rečeno da će tek kada policija okonča sav posao oko uzimanja izjava i dokumentacije biti jasnije ko je kriv i da li je neko zataškavao slučaj.

Bonus video: