Radunović: Smrt tek započetog života mora biti i opomena i pouka

On je ostavku na tu funkciju podnio zbog dešavanja u Opštoj bolnici u Bijelom Polju
66 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.11.2014. 19:39h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović podnio je ostavku.

On je gostujući u Dnevniku RTCG rekao da želi "da putem Javnog servisa informišem javnost da me predsjednik Vlade poslije podne informisao da je prihvatio moju ostavku koju sam mu ponudio juče, prvog narednog dana po povratku iz Bijelog Polja".

"Svaki čovjek suočava se u životu sa trenucima u kojima izgubi neku bitku. Mi ljekari se, poznato je, u takvim situacijama prirodom posla nađemo češće nego drugi. Ovo je bila moja najteža bitka. Dobio sam ih hiljade kao hirurug. Ovu nijesam mogao dobiti jer sam se kasno u nju uključio kada je već bila izgubljena. Postoje, međutim, situacije u kojima je gubitnik cijelo društvo. Ovo je jedna od takvih. Nestanak jednog mladog, teg započetog života tragedija je koja mora biti i opomena i pouka za sve nas", rekao je Radunović.

Koja je to opomena i koja je to pouka?

"Opomena da neodgovornost i kršenje propisa i pravila dovode do nenadoknadivih gubitaka. Bebe nažalost umiru i u najrazvijenijim zemljama vrhunske ljekarske prakse i razvijene demokratije. Ali se u takvim društvima ne može desiti da se to dogodi zato što je zakazao dio sistema. I to mora da bude naša pouka: Ovo se događa tamo gdje nije stvoren sistem u kojem ovako nešto ne bi bilo moguće. I zato podnosim ostavku".

"Vjerujem da je jasno da ne može biti direktne odgovornosti onoga koga nijesu informisali o događajima u Opštoj bolnici u Bijelom Polju. Ali je isto tako jasno da sam ja objektivno odgovoran jer sam na vrhu zdravstvenog lanca čiji je dio zakazao pa je došlo do takvog stanja u kojem je moguće da ministar zdravlja ne bude informisan o zarazi koja danima bjesni u četvrtom gradu po broju stanovnika. Ovdje je najmanje bitan ministar. Pogotovo ministar koji od prvog trenutka nije imao dileme da kakav god da je bio i kakav god da jeste poslije ovoga ministar više ne može biti. Najbitnije je po meni da uočimo greške, da sankcionišemo sve za koje bude utvrđena odgovornost od čistačice u bolnici zaključno sa mnom. I da ne dopustimo da se ovo više ikada dogodi".

"Zahvaljujem javnom servisu što mi je pružio ovu priliku da se obratim javnosti i pozivam sve medije da stišamo strasti, da ne koristimo ovakve tragične događaje da senzacionalističkim pristupom dižemo tiraže i gledanost. Pozivajte na odgovornost, ukazujte, prozivajte, ali prije svega argumentima i činjenicama. Pomozite da se stišaju strasti kako bi državne instutucije mogle odrade posao. Uvjeren sam da je to u opštem interesu", rekao je Radunović.

Bonus video: