Vojvodić: Radović nezakonito upisao 85 studenata

Rektorka je kazala i da treba sačekati da se stišaju strasti i stvari vrate u zakonske okvire, u interesu kredibiliteta Univerziteta Crne Gore i Ekonomskog fakulteta, kao najstarije univerzitetske jedinice
244 pregleda 21 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.11.2014. 16:44h

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić kazala je da je bivši dekan Ekonomskog fakulteta Milivoje Radović samovoljno i kršeći zakon izvršio radnju upisa na Ekonomski fakultet, što je iniciralo njen prijedlog za njegovo razrješenje.

"Pošto bivši dekan pominje preporuku bivšeg rektora o upisu šest studenata kao eventualno opravdanje, napominjem da je upravi Univerziteta Crne Gore poznat taj dokument i da je Radoviću na vrijeme ukazano da ne postoji pravo nijednog organa ni države ni Univerziteta da diskreciono vrši upis. A, kad smo već kod brojeva, nije riječ o šest, već o 85 mimo rang liste, odnosno nezakonito upisanih studenata, čime je bivši dekan prekršio osnovno pravo na jednakost studenata prilikom upisa na Univerzitet Crne Gore", saopštila je Vojvodić.

Ona je dodala da što se kvaliteta nastave tiče, upravo je povećanje broja studenata faktor koji ugrožava preporučene standarde o broju studenata po nastavniku, a samim tim i kvalitet nastave, kako nam to sugerišu i međunarodni eksperti i naša odgovornost za strategiju upisne politike i razvoja Univerziteta Crne Gore.

"Uzgred, na teret nezakonitog rada ex dekana Radovića i njegovih saradnika u ostavci, padaju još i nezakonita zapošljavanja saradnika i neakademskog osoblja. Veoma sam zadovoljna principijelnošću ove odluke Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i pozivam Radovića da se ne koristi manipulacijama studenata i nastave, već da prihvati razrješenje dužnosti dekana sa akademskim dostojanstvom. Čim prije, to bolje", istakla je Vojvodić.

Rektorka je kazala i da treba sačekati da se stišaju strasti i stvari vrate u zakonske okvire, u interesu kredibiliteta Univerziteta Crne Gore i Ekonomskog fakulteta, kao najstarije univerzitetske jedinice.

"U međuvremenu, sasvim sam optimistična, proces integracije Univerziteta Crne Gore, na čemu intenzivno radimo u više radnih timova i na više nivoa već tri mjeseca, uspješno se i nesmetano odvija". tvrdi Vojvodić.

Bonus video: