Ekološki incident u Zeti: Izlio se mazut iz rezervoara "Staklenika"

Nadležni iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja uzeli uzorak zemlje i vode, kako bi utvrdili stepen zagađenosti
238 pregleda 1 komentar(a)
staklenici izlivanje mazuta, Foto: Zoran Đurić
staklenici izlivanje mazuta, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.11.2014. 16:44h

Mještani centralnog dijela Golubovaca narednih dana neće moći da koriste vodu iz bunara, zbog izlivanja velike količine mazuta iz rezervoara nekadašnjeg preduzeća "Staklenici", koji se nalazi u blizini imanja.

Radnici preduzeća "Hemosan" očistili su, po nalogu Ekološke inspekcije, izliveno gorivo, dok je Centar za ekotoksikološka istraživanja uzeo uzorak zemlje i vode, kako bi utvrdio stepen zagađenosti.

Glavna ekološka inspektorica Vesna Zarubica sumnja da je ukraden dio gvozdene cijevi sa rezervoara, zbog čega je i iscurjelo gorivo. Tvrdi da će "Staklenike" u narednom periodu čuvati stražar, dok se ne iscrpi preostali mazut iz rezervoara.

Ona je kazala da još uvijek nije utvrdila ko je odgovoran za izlivanje mazuta, jer je trenutno prioritet da se spriječi širenje otrovnih materija i moguća ekološka katastrofa, tako što će ih sanirati prije kiša.

Slobo Vujačić, koji živi uz ogradu "Staklenika", tvrdi da su u subotu primijetili ogromnu lolom crne tečnosti i neprijatne mirise na susjednom imanju.

"Komšija, koji na imanju pored veže kravu, kazao mi je da se oko bunkera za gorivo izliva mazut. Kasnije smo vdijeli i da je šahta za vodu puna toksičnog otpada, koji je ušao i u odvodne kanale "Staklenika", kazao je Vujačić.

Tvrdi da je odmah obavijestio Komunalnu policiju i da nijesu ragovali, ali da je Gradska opština juče odmah poslala ekipu na lice mjesta, nakon što je njegova žena obavijestila predsjednika GO Golubovci Dušana Radonjića.

"Komunalni policajci su mi iz službenog vozila uzeli izjavu i napravili zapisnik, nakon čega su me savjetovali da nekim krpama začepim cijev ili da platim nekog limara, koji bi mi to završio. Kazali su mi da, ukoliko me niko ne kontaktira, u srijedu pođem do njih i podnesem prijavu", kazao je Vujačić.

Zarubica je kazala da su je predstavnici GO juče ujutro obavijestili o izlivanju otrovnih materija u Zeti, zbog čega je odmah unajmila firmu iz Bara, koja se bavi uklanjanjem tog otpada.

Predstavnik "Hemosana" Zoran Nikitović kazao je da će tečni mazut preraditi u postrojenju u Baru, dok će ostalo pokupiti i poslati na uništavanje u Austriju. Predstavnica "Grin houma" Nataša Kovačević tvrdi da je izlivanje mazuta višestruko opasno za zdravlje ljudi, posebno ako dospije u podzemne tokove.

"Ulja su izuzetno toksična i kancerogena, ukoliko ih zemljište upije posljedice trajno ostaju u zemlji. Izlivanje mazuta zahtijeva brzo reagovanje, posebno u periodu sa većom količinom padavina, zbog mogućeg prolaza naftnog derivata u podzemne vode ali i lokalne bunare", kazala je Kovačević.

Mače se otrovalo u šahti gdje se izlilo, pomoći nije bilo

Neposredna žrtva otrovne tečnosti bilo je mače, staro nekoliko mjeseci, koje je od mazuta poprimilo crnu boju.

Slobo Vujačić je kazao da su mače, koje je boravilo u šahti, gdje se izlio mazut, juče izvukli, ali da mu ipak nijesu mogli pomoći.

Nikitović tvrdi da bi mogao oprati i spasiti mače, da je došao na vrijeme, ali da je nesrećnoj životinji jezik već bio braon boje kada su došli da intervenišu, što je pokazatelj da neće živjeti još dugo.

Nikitović: Veći problem su azbestne ploče u blizini imanja

Nikitović tvrdi da je pored mazuta, u "Staklenicima" veliki zagađivač gomila azbestnih ploča, koje se nalaze na kraju imanja.

"Mazut je mala maca za to. Sada ćemo ga očistiti i sanirati, kasnije će se iscrpjeti iz bunkera i nema problema. Ali ne vjerujem da će ove ploče neko brzo pomjerit odande, iako već nekoliko godina stoje tamo", kazao je Nikitović.

Tvrdi da je azbest štetan i kancerogen, kao i da je jedna od najotrovnijih materija, koja se teško skladišti i otklanja.

Nikitović je kazao da je iscurjelo otprilike sedam tona tečnog mazuta, ali da ne znaju koliko još goriva ostalo u bunkeru, što će se utvrditi nakon čišćenja.

Bonus video: