Tivat: Postavljen kamen temeljac za novu autobusku stanicu

Kompleks se gradi po sistemu javno-privatnog parterstav u kome Opština Tivat ulaže plac površine oko 9.500 kvadrata i investitora oslobađa obaveze plaćanja komunalija, a zauzvrat "Mesopromet" finasira gradnju objekata
125 pregleda 2 komentar(a)
Tivat autobuska kamen temeljac, Foto: Siniša Luković
Tivat autobuska kamen temeljac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.11.2014. 14:42h

Kamen temeljac za gradnju autobuske stanice u Tivtu položili su gradonačelnik Tivta Ivan Novosel i predsjednik kompanije “Mesopromet” iz Bijelog Polja Hilmija Franca.

Moderan kompleks koji pored autobuske stanice podrazumijeva i manji tržni centar sa hotelom ranga minimum četiri zvjezdice, gradi se u blizini postojećeg privremenog autobuskag stajališta na Župi, a pripremne radove dans je započela firma "Tujko" iz Grblja.

Prva faza projekta ukupne vrijednosti oko 5,5 miliona eura koja podrazumijeva autobusku stanicu i tržni centar biće, prema obećanju France i Novosela, gotova do ljeta naredne godine.

Kompleks se gradi po sistemu javno-privatnog parterstav u kome Opština Tivat ulaže plac površine oko 9.500 kvadrata i investitora oslobađa obaveze plaćanja komunalija, a zauzvrat "Mesopromet" finasira gradnju objekata.

U prvoj fazi do kraja maja 2015. godine izgradiće se autobuska stanica sa osam perona i svim neophodnim pratećim sadržajim koja će pripasti Opštini, kao i šoping centar površine 3.000 kvadrata koji će pripasti "Mesoprometu", zajedno sa hotelom kapaciteta 38 soba,a koji će biti gotov za 18 mjeseci u drugoj fazi projekta.

"Sa današnjim danom i polaganjem kamena temeljca, stavljena je tačka na dosadašnju priču kao gradu sa međunarodnim aerodromom, ali gradu bez autobuske stanice. Na Župi će niknuti ukupno 7.600 kvadrata novog, moderno dizajniranog i najsavremenije opremljenog poslovnog prostora u kompleksu u kome će biti otvoreno 70-tak novih radnih mjesta. Očekujemo od našeg partnera, kompanije "Mesopromet" da će u planiranim rokovima realizovati ovu, za Tivat veoma značajnu investiciju, koja će doprinijet poboljšanju kvaliteta života građana i turističke ponude grada", istakao je Novosel.

On je dodao da će tokom gradnje nove, i dalje na postojećoj lokaciji funkcionisati privremeno tivatsko autobusko stajalište u smanjenom obimu, kao i da će do okončanja gradnje čitavog novog kompleksa na Župi, Opština i država zajedno riješiti status žitelja obližnjeg neuglednog romskog naselja "7.jul" i ukloniti ga sa tog prostora.

"Poslije Nove godine počeće i projektovanje novog hotela koji ćemo, siguran sam, završiti i prije planiranog roka od 18 mjeseci. Obećavam vam da ćete na Župi dobiti moderan i reprezentativan saobraćajno-trgovačko-ugostiteljski kompleks kojim će se grad moći ponositi", istakao je Franca.

Završena obnova Doma kulture u Mrčevcu

Novosel je sa saradnicima obišao i tek obnovljeni objekat Doma kulture "Anto Počanić" u Mrčevcu. U detaljnu rekonstrukciju objekta korisne površine preko 500 kvadrata koji posjeduje i veliku multifunkcinalnu salu, Opština je u tri faze, uložila preko 160.000 eura.

Slijedi opremanje Doma kulture u kojem će prostorije naći MZ Gradiošnica, te niz ovdašnjih NVO i sportskih društava.

Novosel je dodao da je Opština uložila značajna sredstva i u renoviranje objekata domova kulture u Đuraševićima i u Radovićima, zamijenjena je kompletna stolarija na zgradi Centra za kulturu Tivat, a slijedi I obnova fasade tog objekta u centru grada.

Bonus video: