Ščepan Polje: Obuka za spasavanje na brzim vodama i u poplavama

Obuka se sastojala iz teorijskog dijela i praktičnog, koji se odvijao na rijekama Piva i Tara
60 pregleda 1 komentar(a)
Šćepan polje, Foto: TO Plužine
Šćepan polje, Foto: TO Plužine
Ažurirano: 18.11.2014. 13:22h

Na Šćepan Polju organizovana je trodnevna obuka za spašavanje na brzim vodama i u poplavama na kojoj je učestvovalo po osam polaznika iz Plužina i Foče.

Predavači su bili licencirani instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja, Josip Granić i Toni Poljak, a polaznici su nakon obuke dobili međunarodnu licencu tehničara za spašavanje na brzim vodama i u poplavama.

Obuka se sastojala iz teorijskog dijela i praktičnog, koji se odvijao na rijekama Piva i Tara. Za polaznike obuke organizovane su demonstracije spasavanja davljenika, kao i utopljenika zaglavljenih u automobile, prelazak preko nabujalih i brzih voda, a demonstrirane su i različite tehnike vezivanja konopca. Teorijski dio se uglavnom odnosio na primjere iz ovogodišnjih poplava koje su pogodile region, a pojedini polaznici su iznijeli iskustva iz tog perioda.

Obuka je organizovana u sklopu projekta "Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Pluzine", koji realizuju te dvije opštine u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama. Vrijednost projekta, koji će trajati 24.mjeseca, je 376 hiljada eura a finansira ga Evropska unija.

Bonus video: