Dolazak "Cavoura" u Boku odgovor NATO na srpsko-rusku vojnu vježbu

15 komentar(a)
Gojko Raičević, Foto: Siniša Luković
Gojko Raičević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.11.2014. 10:09h

Predsjednik Mirovnog pokreta "Ne u rat, ne u NATO" Gojko Raičević ocijenio je danas da je dolazak italijanskog nosača aviona "Cavour" u Boku Kotorsku, odgovor NATO-a na prije par dana održanu vojnu vježbu specijalnih snaga Srbije i Rusije "Srem 2014".

U toj "taktičnoj antiterirističkoj vježbi" sa bojevim gađanjem, na poligonu Nikinci u Srbiji, učestvovalo je preko 400 pripadnika ruskih vazdušno-desantnih snaga, redovnih i specijalnih jednica Vojske Srbije,a prvi put na ovim prostorima, Rusi su demonstrirali desantiranje padobranom oklopnih borbenih vozila iz velikih transportnih aviona tipa "Iljušin Il-76".

Italijanski nosač aviona uplovio u Boku >>>

"Jasno je da je uplovljavanje "Cavoura" u Boku Kotorsku odgovor na vojnu vježbu "Srem 2014". Opasnost u koju nas gura pro NATO-vski režim, konačno mora da nađe odgovor slobodne javnosti, ukoliko takva u Crnoj Gori uopšte postoji", navodi se u pisanoj izjavi koju je Riačević dostavio "Vijestima".

On je bio na čelu desetak protestanata koji su uz anti-NATO tranparente juče poslijepodne izrazili revolt zbog dolaska italijanskog nosača aviona u Tivat, a policija je pritiom spriječila Raičeviča da se približi mjestu gdje su pristajali čamci koji su održavali saobraćaj između usidrenog "Cavoura" i obale.

"Ova posjeta predstavlja neprijatnost za većinu građana, posebno Bokelja, pošto je upriličena u sklopu, kako je najavljeno, "obilaska hrvatskih i italijanskih luka na Jadranu". Nekoliko stotina metara od mjesta gdje je danas ukotvljen NATO nosač aviona, 17. aprila 1941, oficiri Vojske Kraljevine Jugoslavije i narodni heroji Milan Spasić i Sergej Mašera položili su živote braneći svoju oficirsku čast i sprječavajući da razarač "Zagreb" padne u ruke italijanskih okupatora", kazao je Raičević, koji je ocijenio da je "danas uspomena na te heroje oskrnavljena kolaboracionističkim aktom crnogorske Vlade i njene Vojske".

"Pošto "Cavour" preko Crne Gore šalje poruku Rusiji, mi smo protestom htjeli da poručimo da ne želimo da učestvujemo u ratnim predigrama, jer znamo što slijedi poslije predigre", zaključio je Raičević.

Bonus video: