Savjet za razvoj NVO: "Pobjeda" objavila neistine

Savjet je usvojio dorađenu verziju internog dokumenta Pravila rada Savjeta, koji će, kako je saopšteno, biti verifikovan na narednoj sjednici
1 komentar(a)
novine, Foto: Shuterstock
novine, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 17.11.2014. 21:21h

Savjet za razvoj nevladinih organizacija (NVO) razmatrao je danas zahtjev Koalicije Saradnjom do cilja” povodom članaka objavljenih u dnevnom listu “Pobjeda” 18. 19. i 26. septembra i 7. oktobra u vezi sa finansiranjem NVO iz javnih fondova i konstatovano je da je u tim člancima objavljeno niz netačnih podataka, ali i tvrdnji za koje nijesu dati odgovarajući argumenti koji bi ih pojasnili i potkrijepili, saopšteno je večeras iz Vlade.

"Savjet je ocijenio da se na taj način nanosi šteta čitavom društvu, a prije svega NVO-ima, i ne doprinosi stvaranju podsticajnog ambijenta za djelovanje i razvoj NVO, kako je propisano Staregijom razvoja NVO, a u smislu jačanja finansijske održivosti NVO-a", dodaje se u saopštenju.

Savjet će, kako se navodi, od Ministarstva finansija zatražiti odgovarajuće podatke i pojašnjenja relevantnih propisa od značaja za finansiranje NVO iz javnih fondova, "te da se medijskim samoregulatornim tijelima obrati sa inicijativom za provjeru eventulanog postojanja kršenja Etičkog kodeksa novinara".

Savjet je usvojio dorađenu verziju internog dokumenta Pravila rada Savjeta, koji će, kako je saopšteno, biti verifikovan na narednoj sjednici.

Na sjednici Savjeta, povodom odgovora Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, u vezi sa uključivanjem NVO u ranije faze programiranja sredstava namijenjenih civilnom društvu iz IPA II (2014-2020), ocijenjeno je da direktan odgovor nije dat.

“Pa je zaključeno da Savjet predloži Vladi Crne Gore da propiše proceduru i kriterijume za učešće NVO u sačinjavanju godišnjih akcionih programa namijenjenih civilnom društvu iz IPA II za period 2015-2020”, kaže se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa NVO.

Savjet je ocijenio da bi trebalo svojim angažmanom da utiče na stvaranje pozitivnog ambijenta i promjenu odnosa prema NVO.

“Jer je sadašnja percepcija NVO u javnosti, uglavnom negativna, a zbog toga što se ne afirmišu ili se to čini rijetko i nedovoljno, doprinosi NVO rješavanju različitih potreba zajednice, odnosno nijesu vidljivi dovoljno pozitivni efekti- rezultati projekata NVO finansiranih iz javnih fondova”, precizira se u saopštenju.

Na inicijativu jednog člana Savjeta, razmotreno je i pitanje izgradnje tzv. Građanske kuće u Podgorici, odnosno politike Vlade Crne Gore u vezi sa tim projektom.

„Obzirom da je na sjednici data samo usmena informacija da se radi o regionalnom projektu koji bi, uz podršku fondacije braće Rokfeler, trebalo da se realizuje u Crnoj Gori, zaključeno je da se od Vlade Crne Gore, zatraži informaciju o do sada preduzetim aktivnostima za realizaciju ove ideje“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je razmatrao i izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, posebno u dijelu usaglašavanja istog sa Zakonom o NVO.

„Zaključeno je da se od Ministarstva finansija zatraži informacija o preduzetim aktivnostima u vezi sa izmjenama pomenutog zakona, a posebno oko obrazovanja radne grupe, odnosno primjene Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija, koja reguliše, pored ostalog, i način izbora predstavnika NVO u radne grupe koje obrazuju organi državne uprave, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: