Vučinić: Protesti da traju dok se stanje ne promijeni

On ističe da je pokušao da predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pomogne i donekle ublaži jednu veliku nepravdu koja je nanošena bivšim radnicima sa sjevera
22 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Janko Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.11.2014. 11:57h

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Janko Vučinić istakao je de daje punu podršku kako kaže opravdanim protestima radnika sa sjevera Crne Gore.

"Iako više nego zakašnjeli, protesti su ostali jedini način da se zaustavi dalje uništavanje i propadanje ovog kraja i ljudi koji žive u njemu. Sa pravom se može postaviti pitanje kako se uopšte može živjeti i preživjeti sa onim čime raspolažu većina bivših zaposlenih iz uništenih i opljačkanih fabrika, a sada socijalnih slučajeva zarobljenih u dubokom siromaštvu", navodi se u saopštenju Vučinića.

Dodaje se da ono što se ne smije dozvoliti, je to da se ostane samo na jednom protestu zakazanom za 21. novembar.

"Protesti moraju da traju dok se stanje ne promijeni. S obzirom na ogorčenost i tešku životnu situaciju koja ih je sama istjerala na ulice, može se očekivati konačno početak buđenja nekadašnje radničke klase koja je ili previše vjerovala ili se previše bojala vlasti za koju se može reći da se ne zna da li ih je više varala ili zastrašivala svih ovih godina. Protesti moraju da traju dok se ne vrate uslovi za rad i život dostojan čovjeka na ovim prostorima", kazao je Vučinić.

On ističe da je pokušao da predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pomogne i donekle ublaži jednu veliku nepravdu koja je nanošena bivšim radnicima sa sjevera, ali nije uspio jer nije bilo volje od strane parlamentarne većine da se o tome raspravlja, a kamoli da se glasa, jer nijesu htjeli taj predlog čak ni da uvrste na dnevni red.

"Na sjednicama Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije je raspravljano o velikim preduzećima sa sjevera, o "Gornjem Ibru", "Vunku" i "Rudniku mrkog uglja" iz Berana, ali su državne institucije kojima smo se obratili u cilju oživljavanja proizvodnje u ovim preduzećima i isptivanju poslovanja i krivičnoj odgovornosti za njihovo uništenje su ostale nijeme i ostavili nas bez odgovora i na taj način ignorisale zaključke ovog skupštinskog tijela. Da li će čuti vas, koji budete protestovali, poslanici iz vlasti i čelnici državnih institucija, koji bi trebalo da budu vama na pomoći i usluzi, zavisi od snage i jedinstva koju ispoljite na predstojećim protestima. Ako je bilo dosta toga što nas je svih ovih godina razdvajalo, onda nas danas mnogo čvršće veže siromaštvo u koje su nas gurnuli i kao pojedince i kao društvo u cjelini.", rekao je Vučinić

Poslanik DF je kazao da na kraju,mora reći da pošto od svih nas nemaju više šta da uzmu, da su iskoristili davnašnju ideju autoputa da i na njoj zarade, ovaj put da bi zadužili i uzeli i od našeg potomstva.

"Da li im, poslije svega, iko može vjerovati da će to parče autoputa u čijem jednom kilometru mogu stati i "KAP" i "Željezara2, a u drugom i "Gornji Ibar" i "Vunko" i "Polimka", trećem na desetine hotela, četvrtom isto toliko škola i bolnica, petom isto toliko porodilišta i vrtića, pa do kraja, do 42. kilometra bi mogla stati gotovo cijela naša privreda, donijeti ekonomski prosperitet i srećniji život", rekao je Vučinić..

Bonus video: