Ministarstvo zdravlja: Mora biti utvrđena odgovornost svih

U saopštenju se navodi i da sva tri pedijatra i četiri sestre na Neonatologiji nemaju uredno ovjerene sanitarne knjižice što su bili obavezni da imaju na osnovu redovnih sanitarnih pregleda
161 pregleda 23 komentar(a)
Bijelo Polje bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 17.11.2014. 19:26h

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje preduzeli su sve mjere iz svoje nadležnosti od momenta saznanja za postojanje novorođenačke infekcije u Opštoj bolnici u Bijelom Polju. Nedopustivo je da nemar bilo koga u sistemu dovede u pitanje život bilo koga, a posebno djeteta. I zato mora biti utvrđena odgovornost svih, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi i da sva tri pedijatra i četiri sestre na Neonatologiji u Bijelom Polju nemaju uredno ovjerene sanitarne knjižice što su bili obavezni da imaju na osnovu redovnih sanitarnih pregleda.

Navode i da je 16. septembra prilikom kontrole ispravnosti inkubatora na Neonatologiji i Ginekologiji izolovana bakterija stafilokokus epidermidis kao i da je ista bakterija otkrivena na jednom radnom i toplom stolu.

"U cilju preciznog i detaljnog informisanja javnosti, a povodom aktuelne situacije izazvane infekcijom u Opštoj bolnici u Bijelom Polju koja je nažalost imala za posljedicu smrtni ishod jednog novorođenčeta, Ministarstvo zdravlja obavještava javnost o sljedećem:

  • Ponedjeljak, 3. novembra 2014. godine

U ponedjeljak, 3. novembra 2014. godine izbija u Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Opšta bolnica u Bijelom Polju“ na Ginekološko-akušerskom odjeljenju – porodilištu novorođenačka infekcija izazvana bakterijama o čemu nažalost, a suportno propisima, nadležni organi nijesu obaviješteni.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti („Sl. list RCG“, br. 32 od 27. maja 2005, „Sl. list CG“, br. 14 od 17. marta 2010, 40/11 30/12) i Pravilnikom o načinu prijavljivanja zaraznih bolesti, bolničkih infekcija, stanja i smrti oboljelih od zaraznih bolesti („Sl. list RCG“, br. 45 od 27. jula 2007) JZU Opšta bolnica u Bijelom Polju bila je dužna da prijavi infekciju.

U momentu pojavljivanja intrabolničke infekcije načelnik odjeljenja i glavna sestra odjeljenja dužni su da obavijeste direktora, a potom zdravstveno-sanitarnog inspektora i epidemiologa Higijensko-epidemiološke službe (HES), kao i Komisiju za intrabolničku infekciju Opšte bolnice u Bijelom Polju.

U razdoblju od 3. do 12. novembra petoro djece sa znacima infekcije upućuje se iz Porodilišta Opšte bolnice u Bijelom Polju na Neonatologiju Instituta za bolesti djece Kliničkog centra u Podgorici. po jedno novorođenče upućivano je u sljedeće dane: 3. novembra, 4, novembra, 8. novembra i 11. novembra i 12. novembra pri čemu je novorođenče koje je preminulo upućeno 11. novembra.

Nažalost ni Klinički centar Crne Gore, u koji su upućena novorođenčad, tada ne ispunjava zakonske obaveze prijavljivanja infekcije nadležnom organu.

  • Petak, 14. novembra 2014. godine:

Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore Prof. dr Ljilja Musić obavještava u petak, 14. novembra 2014. godine, dakle jedanaest dana nakon što je prvi pacijent primljen, Institut za javno zdravlje o povećanom prijemu u Klinički Centar Crne Gore djece iz Bijelog Polja zaražene novorođenačkom infekcijom. Po prijemu prijave direktorka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje dr Sanja Medenica obavještava epidemiologa u Bijelom Polju Aleksandra Jeknića koji istog dana, dakle 14. novembra 2014. godine u 10 sati i 20 minuta u prisustvu zdravstveno sanitarnog inspektora Lidije Dajković obilazi Ginekološko odjeljenje sa porodilištem i Neonatološku jedinicu Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju.

Tom prilikom utvrđuje uvidom u dokumentaciju:

Da sva tri pedijatra i četiri sestre na Neonatologiji nemaju uredno ovjerene sanitarne knjižice što su bili obavezni da imaju na osnovu redovnih sanitarnih pregleda. Da je 16. septembra prilikom kontrole ispravnosti inkubatora na Neonatologiji i Ginekologiji izolovana bakterija stafilokokus epidermidis kao i da je ista bakterija otkrivena na jednom radnom i toplom stolu.

Nakon nalaza Sanitarna inspekcija (istog dana, petak, 14. novemvra), koristeći svoje nadležnosti, izriče korektivne mjere i to:

Hitno pozidranje nivoa higijene na najviši nivo u čitavoj bolnici; Hitno sprovođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije; Vanredne sanitarne preglede svih zaposlenih na oba odjeljenja zbog neposjedovanja ovjerenih sanitarnih knjižica; Zabranu dolazaka na posao kompletnog osoblja Neonatologije; Izriče direktoru Opšte bolnice novčanu kaznu.

Epidemiolog toga dana (petak, 14. novembar) uzima 30 briseva radnih površina inkubatora, pelena, kompresa, zavoja, gaza, porodilja, osoblja, kao i uzoraka vazduha sa oba odjeljenja i svi briseve upućuje u laboratoriju Instituta za javno zdravlje.

Ministar zdravlja o pojavi infekcije biva obaviješten u petak 14.11.2014. u 17.30 i to ne od strane odgovornih iz Bijelog Polja, što je bila njihova obaveza, već od strane medicinskog direktora Kliničkog centra Crne Gore.

  • Subota, 15. novembar 2014. godine:

Ministar zdravlja hitno upućuje u subotu, 15. novembra 2014. godine ujutro, iz Podgorice u Bijelo Polje ekipu Instituta za javno zdravlje i inspekcijske poslove u sastavu: dr Višnja Orban, glavna zdravstveno-sanitarna inspektora, dr Ivana Joksimović, specijalista higijene iz Instututa i dr Miro Knežević, specijallizant epidemiologije iz Instituta, kao i dva sanitarna tehničara.

Nakon uvida u postojeće stanje dr Višnja Orban izriče nove korektivne mjere:

Uzimanje briseva ruku svih zaposlenih na neonatologiji i u porodilištu; Uklanjanje peškira iz svih toaleta i njihovu zamjenu papirnim ubrusima; Ugradnju umivaonika u toaletu za porodilje; Ponovno uzimanje briseva toplih stolova na Neonatologiji i u Porodilištu; Urednije vođenje medicinske dokumentacije; Pooštravanje mjera opšte higijene; Zabranu posjeta na oba odjeljenja do daljeg.

  • Nedjelja, 16. novembar 2014. godine:

Ministar zdravlja Prof. dr Miodrag Radunović sa svojim timom koji čine dr Mensud Grbović, direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu i dr Boban Mugoša, direktor Instututa za javno zdravlje, odlaze su u vanrednu radnu posjetu Opštoj bolnici Bijelo Polje sa ciljem ličnog i direktnog uvida u postojeće stanje.

Održavaju višesatni sastanak sa direktorom Opšte bolnice u Bijelom Polju dr Tomislavom Jeremićem i njegovim saradnicima kao i sa članovima Komisije za intrabolničke infekcije u Opštoj bolnici.

Obilaze oba odjeljenja, utvrđuju niz propusta na odjeljenjima i uočavaju loše interpersonalne odnose među ljekarima na Neonatologiji.

Ministar zdravlja donoosi mjere:

Zatvaranje rada Ginekološko akušerskog odjeljenja sa porodilištem i odsjeka Neonatologije na dječijem odjeljenju; Razriješenje dužnosti načelnika Ginekologije i akušerstva dr Zvonka Puletića, načelnice pedijatrijskog odjeljanja sa Neonatologije dr Hake Tahirović i i glavne sestre Ginekološko-akušerskog odjeljenja sa Neonatologijom; Uspostavlja kontakt sa direktorom Opšte bolnice u Beranama kako bi bilo obezbijeđeno da svi kapaciteti te bolnice budu na raspologanje građankama Bijelog Polja".

Bonus video: