Kamp Konik 1: Povratak 10 porodica u Peć

U okviru druge faze projekta je do maja 2016. godine planirana podrška u transportu i povratničkim paketima za još 30 porodica koje će se vratiti na Kosovo
157 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2014. 14:29h

Interno raseljene porodice, njih 10, sa ukupno 50 članova, danas su se vratile u selo Naklo, kod Peći na Kosovu

Ove osobe, kako je saopšteno iz UNHCR-a, koja su od 1999. boravile u Konik 1 kampu u Podgorici, vratiće se u zemlju porijekla, gdje ih čekaju sagrađene kuće.

Povratak porodica je finansiran sredstvima Evropske unije posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz projekat "Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih interno rasljenih lica koja žive u naselju Konik".

Ovaj projekat u partnerstvu sa NVO HELP sprovodio Danski savjet za izbjeglice u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Ministarstvom rada i socijalnog staranja - Upravom za zbrinjavanje izbjeglica Vlade Crne Gore.

UNHCR je od obezbijeđenih fondova Evropske unije izgradio kuće za povratnike na zemljištu koje je dodijelila Opština Peć, i dodijelio korisnicima hranu, namještaj, drva i alat za samozapošljavanje, dok Danski savjet za izbjeglice dodijelio usklađene povratničke pakete i obezbijedio transport ovih lica i njihovih stvari.

Ova aktivnost nastavak je bliske saradnje vladinih, međunarodnih i nevladinih organizacija koje aktivno rade na ostvarivanju trajnih rješenja za rasljena lica.

Tokom septembra, podržan je povratak 12 interno raseljenih porodica, odnosno 54 osobe u Klinu i 1 interno raseljena porodica sa 10 osoba u Peć na Kosovu. U okviru druge faze projekta je do maja 2016. godine planirana podrška u transportu i povratničkim paketima za još 30 porodica koje će se vratiti na Kosovo.

Galerija

Bonus video: