Poslanici DPS-a traže hitno saslušanje Radunovića

Poslanik DPS Zorica Kovačević kazala je da će sjutra biti održana sjednica Odbora, čije su održavanje tražili po hitnom postupku
69 pregleda 16 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2014. 12:49h

Članovi Odbora za zdravstvo iz Demokratske partije socijalista (DPS) podnijeli su zahtjev za održavanje kontrolnog saslušanja ministra zdravlja Miodraga Radunovića i ostalih odgovornih povodom slučaja infekcija beba u bjelopoljskom porodilištu. Poslanik DPS Zorica Kovačević kazala je da će sjutra biti održana sjednica Odbora, čije su održavanje tražili po hitnom postupku. Ona je kazala da je među onima čije je kontrolno saslušanje traženo i direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić. Kovačević je agenciji MINA rekla da će sjutra najvjerovatnije biti dostavljen i Izvještaj Instituta za javno zdravlje, navodeći da se već zna da su problemi nastali zbog infekcije. "Tražiću da se utvrdi odgovornost. Moralno i ljudski je da se oni koji su bili u toj bolnici, od prvog čovjeka, koji su bili uključen u sve to, podnijeli ostavke. Za mene je neprihvatljivo da oni nijesu to juče uradili sami", navela je ona.

Prema riječima Kovačević, neophodno je insistirati i na krivičnoj odgovornosti, jer, kako je dodala, ne smije se dozvoliti da u 21.vijeku bebe umiru od nehigijene. "Saosjećam duboko sa porodicama koje prolaze kroz sve ovo, a djeca su im rođena zdrava. Posebnu odgovornost tražim zbog činjenice da se nadležni i ministar nijesu obavijestili prvog dana o tim problemima", rekla je ona. Kovačević je kazala da se ne smije dozvoliti, pod izgovorom malog budžeta, da u većini bolnica postoji problem sa nehigijenom. "Ako ti je malo novca da okrečiš i kupiš sapun, onda idi, i pusti na to mjesto nekog ko će znati da bolje upravlja", poručila je ona. Kovačević je kazala da je kao dugogodišnji zdravstveni radnik iznenađena stanjem kakvo se predstavlja u bjelopoljskoj bolnici. "Ja sam zaprepaštena i zabrinuta takvim informacijama da to može da bude u nekoj crnogorskoj bolnici. Da me neko ranije pitao da li to postoji u Crnoj Gori ne bih mogla da vjerujem", dodala je ona. Kovačević je ponovila da se mora insistirati na odgovornosti, dodajući da je opšte smjene u bolnici ne interesuju. "Tražićemo da onaj ko je odgovoran, ko vodi ta resor za zdravstvo pod hitno preduzima mjere, ne samo smjene već i odgovornosti druge vrste. Ako hoćeš da budeš direktor bolnice onda moraš da odgovaraš za to, da budeš menadžer i da vodiš računa i o higijeni", kazala je ona. Kovačević, koja je direktorica Doma zdravlja u Danilovgradu, kazala je da tu ustanovu kreče svake godine »i vodim računa svakodnevno i o tome gdje su zaposleni i pacijenti, bez obzira na mali budžet.« Ona je podsjetila da se 170 miliona eura troši za zdravstvo. "Ako je to nedovoljno, postoje lokalne uprave, postoje donatori i sponzori. Kome god da se obratio taj direktor bolnice pretpostavljam da bi obezbijedio godišnje krečenje i da se obezbijedi potrebna higijena", navela je Kovačević.

Ona je rekla da će pitati Jeremića, »kako nonšalantno može reći da je bilo nehigijene". "Gdje imate to da ulaze porodice kod beba? Treći dan se izlazi iz bolnice kad je porođaj normalan, a posjete se dešavaju iza stakla, ne ulati se unutra valjda. O čemu se tu radi, potpuno sam zatečena", dodala je Kovačević.

Perić podnio inicijativu za saslušanje Radunovića

Član skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Srđan Perić, predao je danas inicijativu za održavanje kontrolnog saslušanja ministra zdravlja Miodraga Radunovića zbog dešavanja u bjelopoljskoj bolnici. „Posljednja dešavanja u toj bolnici koja su, nažalost, rezultirala smrću jednog djeteta i životnoj ugroženosti druge djece je ozbiljno narušilo povjerenje u zdravstveni sistem. Zato je potrebno pribaviti informacije i stručno mišljenje iz djelokruga, prije svega ginekologije i akušerstva“, navodi se u inicijativi upućenoj predsjedniku tog tijela. Kako je naveo Perić, prema javno dostupnim informacijama, sasvim je izvjesno da su tu situaciju uzrokovali nemar i nesavjesno ponašanje. „Zato je potrebno informisati crnogrosku javnost o svim relevantnim podacima u vezi sa ovim slučajem, o procesu utvrđivanja odgovornosti, kao i o pokretanju mehanizama kako bi se spriječilo da se ubuduće dešavaju slični slučajevi“, navodi se u inicijativi Perića.

Bonus video: