VCG DOČEKALA "CAVOUR"

Italijanski nosač aviona uplovio u Boku

Italijanski nosač aviona kojeg je u Boku uveo pomorski pilot, kapetan Rajko Čavor, usidrio se na oko milju od gradske rive Pine u Tivtu
231 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2014. 17:47h

Komandni brod Ratne mornarice (RM) Italije, nosač aviona “Cavour” CVH-550 uplovio je nešto poslije osam sati, u luku Tivat gdje će u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i njenim oružanim snagama ostati do 21. novembra.

Italijanski nosač aviona kojeg je u Boku uveo pomorski pilot, kapetan Rajko Čavor, usidrio se na oko milju ipo od gradske rive Pine u Tivtu. Pred ulazom u zaliv italijanski ratni brod dočekala je i do sidrišta u Tivtu dopratila raketna fregata 33 "Kotor", a kasnije joj se pridružio I pučinski remorker PR-41 “Orada" Mornarice vojske Crne Gore.

Specijalci iz Pomorskog odreda MVCG, obavili su kontradiverzioni pregled akvatorijuma u kojem je usidren nosač aviona, a obavljaju i obezbjeđenje gradske rive Pine koja služi kao punkt za komunikaciju čamaca sa “Cavoura” sa obalom.

Komandatna Druge pomorske grupe brodova RM Italije, kontraadmirala Andreu Gueglia i komandantna nosača aviona “Cavour”, kapetana bojnog broda Luku Kontija, te italijanskog vojnog atašea u Crnoj Gori, pukovnika Paola Papalardoa, pozdravio je domaćin, komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, nakon čega je za goste iz Italije prijem u zgradi Opštine, priredio i tivatski gradonačelnik Ivan Novosel.

“Za mene je veliko zadovoljstvo i čast što sam doveo nosač aviona “Cavour” u luku Tivat. Siguran sam da će ovih nekloliko dana našeg boravka ovdje biti izuzetna prilika da produbimo poznanstvo i prijateljstvo koje vlada kako između naših mornarica, tako i između naroda Crne Gore i Italije. Ovo će biti veoma lijepo iskustvo za sve članove posade našeg broda koji će uživatu i vašem lijepom gradu”, kazao je novinarima nakon susreta sa Novoselom, kontraadmiral Andrea Gueglio.

On je domaćinima i predstavicima Ministarstva odbrane Crne Gore prenio pozdrave načelnika Generalštavba RM Italije i glavnokomandujućeg italijanske Mornarice ,admirala flote Djuzepea De Đorđija.

“Zadovoljstvo je primiti visokog oficira RM Italije, kontraadmirala Guglija i komandni kadar nosača aviona “Cavour”. Posjeta ovog ratnog broda znači puno ne samo za Tivat, već i za cijelu Crnu Goru i ja sam je doživio kako dobru poruku NATO-a i podršku Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u Alijansi”, istakao je gradonačelnik Novosel.

Kontradmiral Gueglio nije komentarisao konstataciju novinara da u Crnoj Gori postoji značajan dio građana koji se protivi njenom članstvu u NATO-u s obzirom na negativna iskustva iz bombardovanja SRJ 1999-te. “Posjeta broda “Cavour” je znak prijateljstva i dobrih odnosa naših država kako bi se još bolje međusobno upoznali i ojačali našu saradnju.

Italijanska Mornarica ovdje dolazi da dodatno razvije i već postojeću dugogodišnju odličnu saradnju koju imamo sa našim prijateljima i kolegama iz MVCG”, objasnio je visoki italijanski oficir.

Dolasku velikog italijanskog ratnog broda posebno su se inače, obradovali tivatski ugostitelji koji računaju da će u naredna četiri dana dosta zaraditi od skoro 1.120 ljudi koliko čini posadu nosača aviona “Cavour”. Predstavnici crnogorskih medija bili su u prilici da obiđu italijanski nosač aviona i upoznaju se sa njegovim tehničkim karaktersitikama i borbenim sposobnostima.

Protest anti-NATO aktivista, mladi DPS na brodu

Dvadesetak članova pokreta "Ne u rat, ne u NATO" okupili su se na gradskoj rivi u Tivtu gdje su, noseći transparente, protestovali protiv NATO-a i učlanjenja Crne Gora u Alijanasu.

Okupljeni, među kojima je bio je gornjogrbaljski paroh i predsjednik Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore Mijajlo Backović i odbornici u SO Tivat Rato Brajković (NOVA), Mileta Jakovljević (SSR) i Dejan Risančić (DSS) mirno su izražavali svoje protivljenje dolasku nosača aviona “Cavour” u Tivat i poručili da Crnoj Gori ne treba ulazak u Alijasu koja je 1999. godine bombardovala SCG.

Protest je predvodio Gojko Raičević koji se u momentu kada su na rivu stigli predstavnici Atlantskog saveza Crne Gore predvođeni Savom Kenterom, približio sa transparetnom mjestu ukrcaja u čamce koji su vozili do italijanskog ratnog broda, ali mu policija nije dozvolila da im se potpuno primakne.

Zanimljivo je da je nosač aviona “Cavour” organizovano obišla i grupa od desetak članova Savjeta mladih DPS predvođena sekretarkom Viktorijom Badžom.

Vuković: Ogromna stvar za Crnu Goru

Komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, ocijenio je da je dolazak nosača aviona “Cavour” u Boku, velika stvar za Crnu Goru i njene evroatlantske ambicije.

"Ovo je najveći i najreprezentativniji brod RM Italije i ovdje je došao na inicijativu njenog prvog čovjeka, admiral flote Đuzepea De Đorđija, što svjedoći o kvalitetu bilateralne saradnje Crne Gore i Italije u domenu odbrane. “Cavour” je bukvalno remek djelo moderne brodogradnje, on jeste ratni, ali i brod koji ima vrlo izraženu logističku i humanitarnu komponentu koji se u proteklih nekoliko godin službe, iskazao i u međunarodnim operacijama pružanja pomoći civilnom stanovništvu niza zemalja", ocijenio je Vuković.

Galerija

Preporučujemo za Vas