Zbog propusta u bolnici, Radunović smijenio načelnike odjeljenja

"Hijerarhijski, svi menadžeri zdravstvenih ustanova su ti koji moraju voditi računa o svojoj kući, jer oni su domaćini. Nije dobro da Ministarstvo i Institut za javno zdravlje tek poslije 10 dana budu obaviješteni od institucija da se dešava infekcija sa ozbiljnim posljedicama"
54 komentar(a)
Bijelo Polje bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 16.11.2014. 20:54h

Zbog propusta u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, odnosno na Ginekološko-akušerskom odjeljenju, ministar zdravlja, Miodrag Radunović, smijenio je načelnika tog odjeljenja, Zvonka Puletića i šeficu Odjeljenja za neonatologiju, Haku Tahirović, prenosi portal RTCG.

Radunović je saopštio, gostujući u Dnevniku TVCG, da narednih dana očekuje izvještaj zdravstveno-sanitarne inspekcije, nakon čega će zauzeti stav o odgovornosti direktora Opšte bolnice, Tomislava Jeremića.

On je podsjetio da je do daljnjeg zatvoreno Ginekološko-akušersko odjeljenje.

"Poruka je neprijatna i svako u svom lancu mora snositi odgovornost. Moramo imati optimalne uslove za rad i pružanje zdravstvenih usluga u svakoj ustanovi. Hijerarhijski, svi menadžeri zdravstvenih ustanova su ti koji moraju voditi računa o svojoj kući, jer oni su domaćini. Nije dobro da Ministarstvo i Institut za javno zdravlje tek poslije 10 dana budu obaviješteni od institucija da se dešava infekcija sa ozbiljnim posljedicama, rekao je ministar zdravlja.

Radunović je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da je nesporna odgovornost, jer je bilo propusta.

"Vidjećemo da se ustanovi gdje su bili propusti. Podrazumijeva se, nakon završetka analiza, donijeću odluku o personalnoj odgovornosti", istakao je Radunović.

Na novinarsko pitanje o eventualnoj ostavci, Radunović je ponovio da će nakon što završe analize saopštiti odluku o personalnoj odgovornosti.

Na pitanje hoće li ovaj slučaj biti predmet krivične odgovornosti, ministar Radunović je na konferenciji za novinare rekao da će svako raditi svoj dio posla. On je obećao da će neko morati da odgovara zbog situacije koja se desila.

U Kliničkom centru Crne Gore, preminula je jedna beba koja je u tu ustanovu hitno prebačena zbog infekcije koju je, po svemu sudeći dobila u bolnici u Bijelom Polju. Još jedno novoređenče iz Bijelog Polja je u kritičnom stanju dok je troje stabilno.

Bonus video: