Babačić: Formirati fond za finansiranje materijalno ugroženih studenta

Babačić je, povodom Međunarodnog dana studenata, naglasila da sticanje znanja i obrazovanja mora biti dostupno svima
94 pregleda 2 komentar(a)
ETF, fakultet, studenti, Foto: Arhiva "Vijesti"
ETF, fakultet, studenti, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.11.2014. 15:39h

U Crnoj Gori treba formirati fond za finansiranje materijalno ugroženih studenta zbog loše situacije u kojoj se nalazi sve veći broj crnogorskih visokoškolaca, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

Predsjednica Foruma mladih Pozitivne iz Bara, Almira Babačić, kazala je da bi u taj fond bili uključeni resorno ministarstavo, univerziteti i gradske opštine. Ona je ocijenila da su otvaranje novih naučno istraživačkih instituta za uključivanje što većeg broja studenata, omogućavanje da objave naučni rad bez velikih novčanih ulaganja, povlastice za prevoz neke od osnovnih potreba za kvalitetniji položaj visokoškolaca.

Babačić je, povodom Međunarodnog dana studenata, naglasila da sticanje znanja i obrazovanja mora biti dostupno svima. Ona je upozorila da većina crnogorskih fakulteta još nije riješila pristup studentima sa invaliditetom, koji su iz tih razloga primorani da upisuju isključivo one fakultete koji su riješili ovaj problem.

Babačić je kazala da je, s obzirom da s godinama program i literatura ne mijenjaju, potrebno uvesti inovacije u sistem obrazovanja.

„Uključivanjem studenata u proces kreiranja i sprovođenja nastave u cilju njihove motivacije i osiguranja kvaliteta programa možemo parirati školstvu u razvijenim evropskim zemljama, a samim tim unaprijediti međunarodnu razmjenu studenata“ kazala je Babačić.

Ona je smatra da studente završnih godina treba uključiti u razvojne projekte svog grada i na taj način im omogućiti da pruže alternativna rešenja za njegov razvoj.

„Visoko obrazovne institucije treba da se uključe i uvaže socijalnu dimenziju u sistemu finansiranja visokog obrazovanja i omoguće pravo na usavršavanje svima kroz određene povlastice, kako studiranje ne bi bilo privilegija samo za bogate“, poručila je Babačić.

Bonus video: